Boldtræning #2

Går du og spiser gris – uden at du er klar over det?

Animals_Beasts_Little_pig_028817_Ja måske du ikke er klar over, at mange fødevarer indeholder gelatine – som er et spildprodukt fra grise og køer.

Gelatine er et geleringsmiddel eller et fortykkelsesmiddel, der består af protein. Det anvendes til at gøre vandige levnedsmidler tykkere og tyktflydende. Gelatine kan fremstilles ud fra collagen fra senerknogler og hud – i dag typisk fra svin og køer. Gelatine anvendes i mange fedtfrie eller fedtreducerede produkter for at give en tekstur, der minder om det tilsvarende fedtholdige produkts. Det benyttes også til at gøre nogle farvestoffer vandopløselige, bl.a. betakaroten, der giver nogle sodavand den gule farve.

Måske er du ligeglad med at spise gelatine, måske tror du, at du spiser vegetarisk – uden at vide at gelatine er hyppigt brugt i fødevarer. F.eks:

280-23-1_24082010124130

Is

3017346-yoghurt

Yoghurt

cream cheese with bagel

Flødeost

DSC_0419

Syltetøj

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Vingummi – al slik fra Haribo indeholder gelatine.

Soft_Ice_cream

Softice

Margarine.

Margarine.

Det er altså ikke nemt at være vegetar. Der er også gelatine i limstifter, skallen omkring fiskeolie og i mange medicinkapsler. Du kender måske en vegetar, som “snyder”? Jeg tror at der er mange vegetarer, som lever helt uvidende om dette gelatine-helvede, jeg har heller ikke vidst det altid – men det er altså værd at vide, inden du beslutter dig for, at blive vegetar – det er mere kompliceret end som så. Hvis du er vegetar, men stadig gerne vil spise f.eks. marmelade, så gå efter ingrediensen: pektin, som er et naturligt fortykningsmiddel.

 

5 kommentarer

 • […] og læg et glasurlagt “låg” på. Lækre hindbærsnitter uden sukker, smør og klam gelantine. Nyd den til kaffen eller som dessert – med god […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • E

  Hej Matilde 🙂 Faldt lige over dette indlæg igen, og tænkte på; ved du noget om, hvilke steder man kan finde gelatine? Fx spiser jeg gerne skyr, a38 og Philadelphia, men er der også gelatin i??

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fatma

  Hej, er der svinegelatine i cheasy skyr?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helse Matilde

   Det tror jeg ikke – men jeg vil ikke lægge hovedet på blokken. Men kan ikke forestille mig at de putter gelatine i skyr?

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Boldtræning #2