Damp af!

Er det her okay? #desocialemedierspris?

IMG_4033[1]

Nu har jeg benyttet mig af de sociale medier i nogle år, særligt instagram har vundet mit lille blogger hjerte. Det er en nem måde for mig, som blogger, at lyn-blogge ud til mine læsere og følgere. Derudover kan jeg selv følge dem, som jeg finder inspirerende.

Jeg synes dog til tider at der hersker en ret dårlig stemning på nogle af profilerne, men jeg har aldrig oplevet det selv. Eller havde aldrig oplevet det, for den 1. januar tikker ovenstående kommentar ind på et af mine billeder. Av. Dagen var i forvejen ret hård ved mig, da det var årsdagen for min lillebrors død. Da jeg så hvad personen skrev blev jeg dybt overrasket. Først blev jeg meget ked af det,  så blev jeg vred. Jeg overvejede længe om jeg skulle udgive kommentaren eller slette den. Det blev, som I kan se og måske så på min instagram, det første. Jeg har fået så mange fine kommentarer og mails fra jer, som jeg er meget, meget glad for. Og så fik jeg noget af min vrede ud, og fik det vendt til forundring. Ud med dårlig energi.

Nu er der gået noget tid, og jeg har tænkt på den kommentar flere gange. For er det prisen for at være på de sociale medier? Skal man finde sig i det? Hvor er kammertonen, hvilke regler er der på de sociale medier? Jeg mener, jeg kunne aldrig finde på at skrive sådan en kommentar – jeg tænker da nogle gange mit, når jeg ser et billede, men fra det og så til at skrive grimme ting, dét synes jeg alligevel er en grænse, som jeg ikke har lyst til at overskride. Det er sku ikke fordi jeg gerne vil rygklappes når jeg ligger et billede op, men hvis jeg ser et billede jeg ikke kan lide/synes om/keder mig/har set før, så scroller jeg da videre og efterlader ingen spor i form af grimme ord. Jeg kan godt skrive undrende spørgsmål, men altid i en god tone. Jeg ligger de billeder op af mit liv, som jeg synes er spændende, som jeg gerne vil dele og som jeg selv ville finde interessante.

Lige som at der er (skrevne og uskrevne) love og regler for alt muligt andet her i vores samfund (rødt lys betyder stop, køkulturen i din lokale Netto, du skal betale din licens, give den ældre dame dit sæde i bussen, lade folk komme ud af toget, før du går ind), så synes jeg der mangler nogle for de sociale medier (måske findes de, men de bliver ikke altid fulgt).

Jeg har tænkt over nogle få “regler”, som jeg mener er helt i orden og som nærmest er en selvfølge og som jeg selv overholder:

Hold en sober tone, skriv som du gerne selv vil skrives til og om – hvis du ikke har noget positivt at skrive, så lad være.


Skriv gerne undrende spørgsmål, men stadig i en god tone – hvis du bliver irriteret over nogle bestemte mennesker, så lad være at følge dem. Det er meget nemt, ét tryk med tommelfingeren.

Lad være at skrive noget, som du ikke ville sige direkte til personen.

Kreditering er alfa og omega på de sociale medier. Hvis jeg låner et billede eller andet fra en anden profil, så tagger jeg vedkommende.

Husk at de sociale medier hovedsageligt er til for at have det sjovt – det er en legeplads. Lad være at tage det så seriøst. Heller ikke de dumme kommentarer.

 Nogle vil måske mene at jeg er for følsom med hensyn til den ene kommentar, måske er det fordi det er første gang jeg oplever det, at jeg tager det som jeg gør. Måske vil jeg få det på samme måde næste gang (for den skal nok komme). Men finde mig i det, dét vil jeg aldrig!

Hvad mener du? Er kommentarer som disse ok, når man er på instagram og andre sociale medier? Hvilken tone skriver du selv i? Hvor går din grænse?

Find billedet og hele miseren på min instagram @helsematildedk

 

25 kommentarer

 • Det er slet ikke okay det der.. Forstår ikke sådan noget!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia Raun

  Jeg synes absolut ikke det er okay. Og har sommetider svært ved at forstå at folk har brug for at skrive negativt om andre, de for det meste hverken kender til, eller har hørt om før. Jeg vil så gerne tro på det bedste i alle, men der er desværre nogle enkelte der ødelægger det for alle dem, der godt kan finde ud af at opføre sig ordenligt! Jeg håber du er okay! – Mia

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Det er naturligvis aldrig i orden at sige grimme ting til andre mennesker. Min opfattelse er også, at netop de sociale medier gør, at der desværre ikke er fra tanke til handling, hvis man lige får lyst til at skrive noget grimt til andre mennesker. Man bliver ikke konfronteret på samme måde som man ville gøre, hvis man stod overfor vedkommende. Så det er lidt en gratis måde, at få afløb for noget nederenhed. Og i dette tilfælde en pige, der har en dårlig dag, er et dårligt menneske eller hvad hun selv mener berettiger det her.

  Det er selvfølgelig ikke ok.

  Når det nu er sagt, skal man nok æde lidt mere, når man bliver en semi offentlig person, som du er blevet. Rigtig mange følger dig og du kan ikke være i tvivl om hvor mange mennesker, du motiverer og gør glad med dine mange fine indlæg. Dog hersker der desværre en jantelov i Danmark, der gør at jo mere succes man har, jo flere personer vil have en holdning til én – positive som negative. Der er koldt på toppen, som man siger. Det er desværre en del af gamet. Selvom det er pisse ærgeligt, at der skal findes den slags mennesker, gør der desværre det. Så medmindre man selv bestemmer, hvem der skal følge en, vil man bare møde den slags bitterhed.

  Det vigtigste du kan gøre, er at fastholde din integritet. Der er intet taber-agtigt over at løbe en tur 1. januar. Det ved du, såvel som alle andre, så derfor er det rigtig vigtigt, at du holder fast i, at der altså på ingen måde, er noget galt i dig og din livsstil, men det er det bitre pigebarn i den anden ende, som har en helt forkvaklet holdning til livet. Selvom det er rigtigt svært, at trække på skuldrene af den type mennesker, er det den eneste måde, at komme helskindet igennem den slags på.

  Du motiverer mange mennesker. Du gør noget godt for mange mennesker. Hold fast i det!

  Stine – http://www.myfitlife.dk/jernkvinde

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jonas Martinussen

  Hej Matilde.
  Det er bestemt ikke i orden, men det er en en umulig opgave at formidle ud til alle folk.
  Jeg har flere gange været rystet over at se hvad folk svare en video blogger på bla. youtube…men der findes et ord for de folk der ikke kan opføre sig ordenligt på nettet og hvor der eneste mission er at svine folk til “haters”.

  Mit råd til dig er at lade være med at svare dem, måske endda slette dem, de er nemmelig ude på at ramme dig som person. Ta´ det med et smil og tænk at du er meget bedre end dem og de bare er misunderlig på dit liv, for det er netop det som de er.

  Keep up your blogging!

  God dag til dig. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Matilde.
  – Jeg kan godt huske dit billede, det var skræmmende. Jeg er stor følger af din instagram profil og blog, du og dine opskrifter inspirere mig dagligt. Derfor havde jeg svært ved at styre mig da jeg så den besked til dit billede. Det er ikke i orden uanset hvis instagram profil det går ud over. Der er nogle udskrevne regler som heldigvis de fleste overholder, men der vil altid være nogle undtagelser. Men heldigvis er 95% gode, positive og inspirerende kommentarer og brugere, syntes jeg.
  Stort kram
  Caroline Thorsfelt 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nej nej nej! Hvor er det bare vildt skrevet!

  Jeg synes det er bemærkelsesværdigt, at hun simpelthen vælger at skrive noget så grimt til dig, og så endda lader sin kommentar stå! Jeg er sikker på, jeg ikke er den eneste, der har været inde og snage på hendes Instagramprofil for at se pigebarnet. Virkelig en uintelligent måde at stille sig selv til offentligt skue!

  Jeg kan godt forstå, du reagerer som du gør! Jeg er en meget sensitiv person, og den havde gjort ondt på mig, når man battler med noget så tungt som en lillebrors dødsfald. Hvilket jeg er virkelig ked af at høre!

  De sociale medier er en legeplads, og ofte en legeplads for dumme kommentarer og ufølsomhed. At folk ikke kan sætte sig ind i konsekvenserne af deres ord og handlinger, er mig fuldstændig uforstående!

  Jeg gør som du foreslår: Hvis jeg ikke vil kunne sige det direkte til personens ansigt, så skal jeg heller ikke skrive det. Så må man vende ryggen til eller finde en konstruktiv måde at formulere sit budskab på.

  Hov, det blev langt, men du ramte også lige et punkt der! 🙂 Håber du har rystet den kedelige besked af dig, og så vidt muligt kan undgå dem i fremtiden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Der er mange som finder det utrolig provokerende når man “udleverer” sin sunde livsstil online. Det har jeg selv oplevet i form af små stikpiller fra veninder om at “du viser jo kun det sunde du spiser.. nå nå, så er man miss sundhed..” osv. Men jeg tror 100% på det gælder om at sortere kommentarer fra – i det virkelige liv såvel som online. Der vil altid være folk som er uenige med dig og der vil være ligeså mange som føler sig provokeret af din livsstil fordi du prikker til deres egen dårlige samvititighed! Det er selvfølgelig ikke okay at skrive til andre på den måde, men husk: det er deres sag, ikke din! Du tror på den måde du lever på, du vælger at dele det med andre og så kan du ikke gøre mere. hvordan andre reagerer er deres sag. Så vær du bare glad for din løbetur og så må andre sgu passe deres sofa derhjemme 😉

  Anna – http://thewonderwomanwannabe.blogspot.com

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kære Mathilde.

  Det er på ingen måde okay – men som ude i den virkelige verden, i bussen og alle andre steder, møder man nu også de som ikke kan begå sig her – i den virtuelle verden – og som alle andre steder synes jeg en lille tilrettevisning er på sin plads – som du jo så fint udøver her. Vi skal hjælpe de som ikke selv kan – også når det gælder god opførsel, ved netop ikke at finde sig i det, og hvis man synes – scrolle videre eller italesætte hvad det gør ved dig.
  Det er ikke okay at angribe andre mennesker – på nogen måde. En god måde at vise det på er at fortælle hvad det gør ved dig.
  Tak for ordet og dine fine reflektioner 😉
  Knus Mona

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg så godt kommentaren du fik, og det er da så lavt at nogen skriver sådan noget. Jeg kan godt forstå det går dig på, og jeg må indrømme, at ondskabsfulde og nedladende kommentarer også ville gå mig på, desværre.
  Jeg ville ønske, at jeg bare kunne lade sådanne kommentarer prelle af, men det vil jeg også have svært ved.
  Jeg synes det er forkert at folk skriver sådan, men desværre er det bare sådan på de sociale medier, at folk føler de kan skrive i en hårdere tone. Det må vi helt klart forsøge at ændre.
  Jeg håber det kan lade sig gøre!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mie

  Det er ikke okay! Men man er nød til at forstå at unge (yngre), har et andet syn på de sociale medier end den lidt ældre generation har. Her er det for dem en hurtig og nem måde at skive hvad man mener – positivt eller ikke positivt, og det er jo så nemt, for man skal hverken stå over for personen eller se dem i øjnene. Hvis hende Freja her som et eksempel havde stået foran dig, er jeg næsten overbevist om at der ikke kom et kluk fra hendes mund. Teenagere tænker ikke over at der medfølger konsekvenser, i næsten alle situationer, så selvfølgelig er de sociale medier ingen undtagelse. Det er jo som sagt nemmere end at klø sig i sin egen røv. Hvis sådanne kommentarer derimod kommer fra en voksen kvinde eller mand, er der nok nogle sociale problemer de aldrig rigtigt har lært at fikse, og det er jo i virkeligheden synd for dem, ikke? Det er hårdt at skulle opleve at folk kan dømme én så meget, og i nogle tilfælde forstår jeg hvorfor folk føler at det de lige så på intagram eller facebook ikke var det smarteste at lægge op, men i dit tilfælde er der ingen diskussion om, at det er der sgu ingen grund til, at skulle tænke 🙂 som du selv skriver, væk med negativ energi!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • NEJ – det er slet ikke i orden!

  Jeg kan også sagtens huske da det skete, og jeg har også set det ske på nogle andre populære Instagram profiler.

  Egentlig er det noget som kan pisse mig helt forfærdeligt af – mest fordi at de mennesker som skriver sådan til andre, de har ikke nogen situationsfornemmelse og bare fornemmelse for virkeligheden. Jeg ved virkelig ikke hvor det kortslutter i hjernen på dem – men jeg ved at der findes en generation af unge mennesker som skriver lige nøjagtig hvad der passer dem. Man kunne ønske sig at forældrene blandede sig lidt i hvordan deres børn opfører sig på de sociale medier, og at man altså ikke bare kan skrive til andre mennesker at de er nogle tabere eller at de ligner en luder.

  Der er aldrig nogle der skriver noget negativt til mig, men nu har jeg heller ikke så mange følgere som dig Matilde. Dog oplever jeg det tit på min facebook. At folk – som jeg rent faktisk kender – gerne vil skændes/diskutere om et eller andet fuldstændig åndssvagt, hvor jeg også bare tænker.. “Hvad laver du?!”

  Tonen på de sociale medier skal helt sikkert tages op til overvejning. Jeg er bare begyndt at slette folk som skriver sådan, jeg skal ikke have venner på min facebook som er ude på at gøre mig ked af det.

  http://www.dervarengangenpige.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  På ingen måde okay. Et rigtig fint indlæg, for det er super relevant. Jeg ved ikke om folk får et “rush” ud af at skrive sådan til andre? Men det er virkelig ikke i orden, rush eller ej.
  Min kollegas 8-årige datter har en Instagram, og hun lægger ikke andre billeder end heste og smykker hun selv har lavet, op. Virkelig harmløst. Men hun har også modtaget modbydelige kommentarer.
  Hvad gjorde disse folk dog uden sociale medier? Gik de og råbte af folk på gaden? Næppe,

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helse Matilde

   Haha råbe på gaden 😉 Den var god! Og hvor har du ret!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilie M

  Det er så træls at der findes slags mennesker som har så ondt i røven. Der er desværre mange som glemmer at behandle andre som de selv vil behandles. Jeg skriver i en sober tone og kommenterer som ikke sårer folk for jeg SELV ville blive ked af hvis jeg fik en sådan kommentar.

  Det er også en af grundene til at jeg holder med at blogge og uploade billeder som får folk til at kommentere nogle upassende kommentarer for jeg vil simpelthen ikke bruge min energi på at blive ked af det eller vred…for de lærer simpelthen ikke at holde kæft!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helse Matilde

   Ærgeligt at du skal holde dig tilbage, jeg stemmer for at du er ligeglad for ligger alt det ud du har lyst til 🙂 Lad os kæmpe imod negativ energi!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • NEJ … Det er ikke okay!!
  Synes ikke at man skal finde sig i sådan noget! Jeg ville gå ind og blokere personen, fordi jeg ville føle mig så trådt på.

  Jeg har også prøvet adskillige kommentarer som jeg synes gik over grænsen, jeg synes nogle gange at der er nogen som glemmer at der faktisk sidder en pige bag skærmen….
  Synes at dine regler for instagram er gode – læserne har altid et valg: Scrolle forbi eller stoppe med at følge, hvis der er noget som de ikke har lyst til at se.

  Synes det er helt okay at sige fra når ens grænser bliver overtrådt. Oftest orker jeg ikke at tage diskussionen, men det kommer an på hvad det er.

  Knus M.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisbeth

  Nei det er ikke okay.Du har en kjempe fin og inspirerende blogg.Jeg blir veldig motivert av og lese bloggen din.Desverre så skriver mennesker mye crap når de er på nettet.
  Klem fra Norge:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • M

  Selvfølgelig er det ikke ok. Men fantastisk gensvar! Perfekt balance mellem seriøsitet og ironi!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er ikke ok. Slet, slet ikke. Jeg forstår virkelig ikke, hvad folk får ud af skrive den slags kommentarer. Jeg synes i øvrigt, at dit svar til hende er spot on 🙂 Men jeg synes også, at det er lidt ærgerligt, at du har valgt at offentliggøre hendes navn på bloggen 🙁 Jeg frygter, at folk vil vende sig mod hende, og selv om hun fortjener at få skæld ud, så er det for mig at hoppe ned på hendes niveau. Bare lidt. Men sejt svar!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Nej, selvfølgelig er det på INGEN måde i orden at skrive en kommentar som den du viser ovenfor, det er dybt respektløst og ikke en måde man burde snakke/skrive til andre på.
  Dog synes jeg stadig personen har en pointe, du måske bør overveje. Nu er det er lidt specielt tilfælde, pga. det med din bror, men langt, langt de fleste træner ikke dagen efter nytårsaften – når dit indlæg så popper op, vil det straks skabe dårlig samvittighed ved en masse unge piger, som lever efter hvordan de moderne bloggere dikterer. Du er en af disse, og jeg tror flere end du aner virkelig tager dit ord for lov, og er dybt inspirerede af dig – dette er selvfølgelig en god ting! Men det medfører altså også et ansvar, og som Danica fra Fit for Livin har blogget meget om indenfor de sidste par måneder, lader vi os alle (men i høj grad unge usikre piger) påvirke af hvad der sker på de sociale medier.

  Dette er på INGEN måde for at forsvare den uforskammede besked du fik, det er IKKE okay at tale sådan til andre.
  Og selvfølgelig er det fair nok (faktisk virkelig stærkt gået) at du løb en tur nytårsdag, mens alle os andre lå med tømmers og dårlig samvittighed.
  MEN – husk lige at tænke over hvilke eventuelle reaktioner dit indlæg kan føre til hos andre! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hun har nok haft en dårlig dag! Synes ikke at det er i orden at skrive noget som helst til andre i sådan en tone, og synes faktisk også at det er godt at du kommenterer på det, så hun (og andre) måske kan indse at det faktisk har konsekvenser når man på den måde lukke galde ud. Det kan nemt blive upersonligt, og så tror jeg at mange kommunikerer nogle ting, som de aldrig ville gøre hvis det var “face-to-face”
  Go´dag til jer alle 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henriette

  Jeg synes dit svar til den meget uhøflige kommentar, var fin og sober
  🙂 jeg undrer mig også nogle gange over, hvorfor andre mennesker føler det er deres ret at blande sig, hvis man lægger noget på instagram/Facebook 🙂
  Sjov/positive kommentarer er fine, men hvis man ikke kan lide det man læser, så gå dog videre, som du skriver 🙂
  Pøj pøj med alt fremover 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Damp af!