Ugens Blog // Lorry // Linselus

Hvordan jeg vil opdrage mine kommende børn til ikke at få en spiseforstyrrelse:

IMG_0126

Det blev jeg nemlig spurgt om for nogle dage siden. Kvinden der spurgte skrev at hun mente jeg havde ortoreksi og var fanatisk og at jeg blandt andet var skyld i at børn fik en spiseforstyrrelse. Det har jeg nu ikke tænkt mig at tage ansvar for.

Der er for mig stor forskel på at være “fan” og være “fanatisk“. Jeg er “fan” af at leve sundt og træne – det gør mig glad. Punktum. Jeg behøver egentlig ikke at stå på mål for hvorfor jeg træner. At være fanatisk betyder at “være drevet til vanvid“. Forskellen mellem en fan og en fanatiker er, at mens de begge har en overvældende forkærlighed eller interesse for et bestemt emne, ses fanatikerens opførsel som et brud på sociale normer, hvorimod en fan ikke vil bryde de normer.

Jeg vil ikke beskyldes for at have ortoreksi og det gør mig enormt ked af det hvis det er det jeg udstråler. Jeg tror at udtalelsen bygger på denne udsendelse. Udsendelsen hedder “Når sundt bliver sygt” – en titel som DR ikke fortalte mig noget som helst om. Hvis jeg vidste at det ville blive kaldt dét, havde jeg nok ikke deltaget. For mit liv og den måde jeg lever på er ikke sygt. Og det har det aldrig været. Jeg går op i hvad jeg spiser – det er korrekt. Jeg planlægger de fleste måltider – så jeg ved at jeg får noget ordentligt, noget der holder mig mæt, noget som gør at jeg har energi til de lange dage. Planlægning gør også bare at det hele bliver lidt nemmere. Men jeg kunne aldrig finde på at takke nej til et selskab på grund af maden, jeg tager aldrig min egen mad med til arrangementer (med mindre der ikke er noget vegetarisk), jeg elsker det sociale i at spise, jeg elsker at spise og jeg lever ikke efter nogle skrappe regler. Jeg vil gerne have mange grøntsager fordi jeg ved det gør min mave samarbejdsvillig og fordi det giver mig energi og vitaminer. Men går der en dag eller to hvor jeg ikke får grønt – så går det mig på ingen måde på. Jeg undgår sukker og hvidt brød fordi det giver mig en grim hud – men jeg spiser det ofte alligevel og lever fint med at min hud bliver grim en dag eller to efter.

Jeg vil utrolig gerne vise jer hvordan jeg lever – det gør jeg igennem diverse sociale medier. Men jeg er oprigtig ked af, hvis I får et indtryk af at jeg har en spiseforstyrrelse og at jeg er fanatisk. Jeg er godt klar over at jeg ikke kan gøre alle tilfredse og at alle langt fra synes det jeg laver er i orden – det kan jeg godt leve med. Men hvis der er nogle af jer som mener at jeg har en spiseforstyrrelse så vil jeg gerne mane den langt til jorden!

Men for at vende tilbage til spørgsmålet: Hvordan vil du undgå at dine kommende børn udvikler en spiseforstyrrelse? Det aner jeg ikke – de overvejelser har jeg ærlig talt aldrig gjort mig. Og det hænger nok sammen med at jeg er afslappet i forhold til kost. Det er jeg sikker på vil smitte af på mine børn. Jeg vejer aldrig min mad eller tæller kalorier – derfor vil mine kommende børn heller aldrig opleve det. Jeg føler derudover ikke at jeg har et ansvar overfor nogen børn – det har deres forældre.

Jeg er ikke fanatisk – jeg er fan af min livsstil. Der er en stor, stor forskel.

19 kommentarer

 • Line

  Hej Mathilde 🙂
  jeg har fulgt dig på instagram i utrolig lang tid! og du er en kæmpe inspiration! 🙂 jeg har selv en spiseforstyrelse (men er godt på vej ud af den) og jeg syntes på ingen måde at du udstråler noget i den retning! For mig, virker det bare som om at du har bare valgt at spise hvad der er godt for din krop, og hvad du bedst kan lide. Bliv endelig ved! Du er sej! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Matilde Trobeck

   Hej Line, tak for din søde kommentar – det varmer mit hjerte at du skriver som du gør. Mange tak. Og held og lykke med din kamp – jeg håber du vinder! <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Woller

   Det var så lidt! og tusind tak skal du have! 🙂 <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Randi

  Ej nej. Nogen folk seriøst. Det gør mig så sur, at så nogen mener, at man er syg, bare fordi man tænker over hvad man spiser. Fordi man tænker over, hvad mad der er godt for ens krop. 🙂
  Nogen gang tror jeg bare folk siger sådan, fordi de gerne selv vil leve sundere, men ikke kan tage sig sammen (misundelse er en grim ting) 😉
  Elsker at følge dig, og få inspiration til min egen hverdag. 🙂
  Syntes det er dejligt, at se hvordan du kan leve sundt, uden at være fanatisk.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Matilde Trobeck

   Tak Randi – det glæder mig at du deler min holdning mht. kost 🙂 Og tak for din kommentar! Dejligt du læser med <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Stine Glem

   Helt enig!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pisse godt skrevet Matilde! Jeg har aldrig forstået hvorfor sunde madvalg skal forsvares med næb og klør, men at fylde sine unger med hvidt brød, mcd og vingummer, det er der intet problem i 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Matilde.
  Jeg synes bestemt at du har et fornuftigt forhold til krop og mad! Altså hvis du havde en spiseforstyrrelse, så havde alle jo nærmest en spiseforstyrrelse. Hvis nogen mener man er fanatisk så har man med det samme en spiseforstyrrelse og omvendt hvis nogen mener man spiser for meget (overspisning) så har man sgu også en spiseforstyrrelse O.o
  Jeg har selv anoreksi (godt på vej ud) så jeg ved hvordan det er! Du er sikkert en pige, der skal passe på at det ikke kammer over, men det er der jo mange der skal! Jeg tror på du sagtens kan holde den balance du også gør nu!
  Respekt for dig og din ærlighed! 🙂
  Laura
  http://sunderebalance.bloggersdelight.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • HURRA for dig og HURRA for din ærlighed. Frækt at DR ikke informerer om titlen (men sådan er showbizz vel…). Og enig(!) der er stor forskel i at være fan og fanatisk. Du er en inspiration for mange, bliv ved som du gør.
  Søndagsknus din vej!

  Nadja
  http://sunderehverdag.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nina

  Hej Matilde.
  Jeg synes på ingen måde det tyder på, at du er i farezonen for at overføre et forkvaklet forhold til sundhed videre til kommende børn – tværtimod!
  Når det så er sagt, så rammer dit indlæg alligevel noget i mig. For jeg har selv i mange år lidt af en spiseforstyrrelse og har svært ved at forestille mig, at jeg nogensinde får et normalt forhold til mad. Og JEG skal virkelig tænke mig om den dag jeg vælger at få børn. For jeg kan kun forestille mig, at det vil påvirke mine børn, hvis jeg til den tid spiser som jeg gør i dag. Så jeg synes det er et meget vigtigt emne at tage op, også taget i betragtning af fokus i medierne på det seneste, hvor meget unge børn har fokus på kalorieindhold/fedtindhold/slankekure osv. fordi de har hørt deres forældre tale om det. Dét synes jeg er et faresignal, som vi alle bør tage alvorligt!
  Jeg skal heldigvis ikke have børn før om MANGE år, men jeg er begyndt at gøre mig tanker om, hvordan jeg vil takle mit forhold til mad på en måde, hvor det ikke kommer til at påvirke dem. Jeg vil så gerne have, at de ikke skal igennem det samme som mig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne Sofie

  Hej Mathilde – Skøn og inspirerende blog 🙂 Vi kender nok alle sammen til, at hvis man ikke prioriterer og planlægger efter det, så kan man ikke rigtig gennemføre sund mad+motion i en almindelig travl hverdag. Og hvorfor ikke være vild med motion og sund livsstil? Det er da betydeligt hottere end alle mulige andre interesser, og hvis du indimellem skulle få lyst til at blive lidt fanatisk omkring det, så for min skyld ingen alarm. Dit liv, dit valg. Og tak fordi du deler med os via DIN blog..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Shalena

  utrolig flot skrevet Matilde.
  Giver dig helt ret i at det er forældrenes ansvar at sørge for opdragelsen af deres egne børn!
  Det virker som om dit liv er i balance, og så må dem der er uenige stoppe med at følge dig.
  Ha det skønt og forsæt dit gode arbejde, det er enormt inspirerende

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Mathilde.
  Jeg bliver helt ked af det på dine vegne. Sikke en åndssvag kommentar – og hvor er den på ingen måde berettiget! Personligt har jeg den opfattelse at Ortodoksi er en diagnose (som også er meget omdiskuteret) – men en diagnose, hvorpå at man netop som du skriver bliver så fanatisk omkring “det er leve sundt” – så det faktisk forringer ens livskvalitet! Og det virker ikke som om at din livskvalitet bliver forringet af din livsstil – tværtimod! så efter min personlige mening er, når man har det GODT, så kan man på ingen måde have en sygdom som ortodoksi.

  Man kan så diskutere, hvordan kropidealer ændrer sig i medierne og bliver mere og mere ekstreme – men det er da netop folk som dig, som kan være med til at arbejde idealerne i den modsatte og positive retning – hvor det handler om at være glad og tilfreds med sig selv, ved at leve sundt og ved at have det godt med hvem man er!

  / Vh Ida Werge.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  Jeg ser dig bestemt ikke som fanatisk. Det er sjovt, at når man beslutter sig for ikke at spise wienerbørd, så er man fanatisk. Jeg forstår ikke hvorfor slik og kage skal være lig med det rigtige valg – og når man ikke vælger dette er man en der føler sig hævet over andre..
  Nu du nævner mad og planlægnign, så kunne jeg da egentlig godt tænke mig et indblik i, hvad du spiser – for at få inspiration. Jeg vil gerne blive bedre til at spise mere varieret =)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Thea

  Det er da SÅ tydeligt at se og høre (læse..) at du egentlig bare har et rigtig sundt forhold til din træning, din krop og din generelle hverdag. Jeg tror det ville klæde den almene dansker at se på din livsstil og så blive inspireret, i stedet for at tænke at det er DIG der fejler noget. Du gør det jo lige præcis “efter bogen” (forstå mig ret) med masser af motion, masser af grøntsager, masser af kærlighed og en balance der siger spar to. Nogle mennesker skal bare se ind ad i 🙂 tak for en altid fin blog

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stina

  DR1?!
  Det er da helt forrykt at de ikke informere klart og konkret over hvilket lys din verden skal fremstilles i.

  Jeg så selv udsendelse og må da indrømme jeg også synes du virkede meget “striks” med dine spisevaner. Det er ærgerligt at journalistikken må dreje tingene som det passer dem, ligeså vel som man kan gøre reality folk dummere, kan man uden tvivl også gøre folk mere “syge” end de er.

  Sålænge du selv føler dig fri til at spise det du har LYST til, og det håber jeg du er, så er der intet sygeligt i det, om så det er vegetarisk, Paleo, junkfood, gammel dansk — you name it.

  Det er et godt og vigtigt indlæg — man må tydeligvis ikke træde meget uden for det “normale” før noget er galt 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Johanne

  Hej Mathilde
  Jeg forstår faktisk godt at du kan virke spiseforstyrret og fanatisk. Jeg så selv udsendelsen på dr, og synes at der fremgik en sygelig tilgang til motion og kost. Men igen det er fjernsyn, og jeg kender dig ikke, så kan jo heller ikke konkludere alt ud fra et tv program. Elsker at du står ved hvad du tror på, og ønsker ikke at der ligger dybe problemer bag fokuset på mad og træning. God dag:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Åh DR. Man glemmer til tider hvor meget der kan manipuleres med optagelser ved at lægge voice over på og klippe fra “almindelige” mennesker, der er passioneret omkring træning til en kvinde som har set den værste side af hvad et usundt forhold til sig selv kan gøre. Det virker som en urimelig fremstilling af dig og jeg er noget undrende over at DR ikke fortalte dig hvad intentionen med deres program var – det virker næsten skandaløst. Men du er skøn, så bliv du ved med at gøre det som gør dig (og andre) glad.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Kan man se programmet et sted nu? 🙂 Jeg oplever slet ikke, at du er fanatisk. Pust du bare ud. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ugens Blog // Lorry // Linselus