Juice cleanse

Adr! Du er usund!

slapnuaf

Det med at være usund, det har virkelig flyttet sig meget de seneste par år. Engang (for få år siden) var det at være usund forbundet med at spise pizza, ryge cigaretter og nappe bland selv slik i weekenderne. Det er jo også usund – nuvel. Men nu om dage er næsten alt usundt, eller det forbindes med usundhed. Nu kan det opfattes som usundhed at spise mere end 5 dadler om dagen, det er usundt at spise saltede mandler i stedet for de usaltede, det er nærmest usundt at løbe mindre end 5 kilometer. Det anses i hvert fald ikke for noget særligt længere.

Dét er satme en farlig vej at gå ned af. Mange spiser flere og flere sunde madvarer og vi får stadig flere og flere muligheder for sunde fødevarer og det bliver nemmere at bruge dem i vores hverdag. Engang var kokosolie noget eksotisk – nu kan det købes i din lokale Netto. Chiafrø, fedtfattig kakao og skyr er allemands eje og vi indtager det som aldrig før. Engang var vi sunde hvis vi valgte det grove brød frem for det hvide – nu må vi ikke spise for meget brød. Frugt var sundt – nu må vi endelig ikke få for meget frugtsukker. Og så videre. Dertil anses man for at have haft en dårlig dag hvis man ikke løfter så tungt som man plejer nede i fitness.

Det er nemt at være usundt – uden at ville være det. Hvornår bliver det egentlig nok? Hvornår er man sund “nok”? Det er som om at man altid kan gøre det lidt bedre, spise lidt bedre, træne lidt mere, løfte lidt mere. Jeg har egentlig skrevet lidt om det før, men det er også noget jeg ofte tænker over.

Nu er man (stadig) usund hvis man spiser en pizza – men man er også usund hvis man spiser lidt for mange dadler, spiser 3 æg i stedet for 2, tager bussen til fitness i stedet for at cykle, spiser ikke-økologiske fødevarer.

Det bliver aldrig godt nok. Og det tror jeg er farligt. Der skal sku’ være en balance i tingene og man er altså (i min verden) sund hvis man spiser nogenlunde fornuftigt, træner fordi man har lyst, spiser dadler i stedet for Haribo slik og spiser grøntsager som ikke er økologiske. Det sku’ godt nok.

8 kommentarer

 • Lillian

  ENIG!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sikke et godt indlæg Matilde! Jeg er helt enig! Det er svært at følge med i, hvad der er sundt, og hvad der er usundt. Hvorfor føle dårlig samvittighed over at springe træningen over en enkelt dag eller hygge sig med familien en lørdag aften med god mad? – det burde slet ikke være sådan.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Super godt indlæg! Tror dybest set man skal lære at overveje, hvem man vil være sund nok overfor, og hvordan man overhovedet definerer sundhed for én selv – mental sundhed er alfa omega, ikke den konstante stræben efter hvad omverdenen definerer som det ultimativt optimale og perfekte.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Godt brølt Matilde! Jeg har fået flere kommentarer her i julen både til mit store indtag af dadelkugler (relax!) men også da jeg vovede hånden over på slikfadet med chokolade.. Hey hey, alle spiser chokolade ind i mellem og jeg mener ikke det gør mig til et særlig usundt menneske at æde slik i julen, og selv hvis jeg spiste slik hver dag – hvorfor så nævne det? hvem er dommer over hvad der er sundt nok?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida Gardel

  Hørt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Super godt indlæg! Stof til eftertanke 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Simone

  Det er sjovt som dette indlæg rammer lige netop mit humør i dag. Jeg er på vej i seng med semi-dårlig samvittighed.
  Dette til trods for, at jeg har dyrket en times crossfit, og ydermere gået en tur i dag.
  Derudover har min mad bestået af æg med spinat til morgen, fuldkorns-knækbrød med kyllinge pålæg til frokost og wok med kylling, grøntsager og kokosmælk til aften.

  Alt i alt, hvad jeg vil kategorisere som en sund dag. MEN, jeg spiste lidt for meget til aftensmad. Og nu har jeg det dårligt og føler, at jeg kunne have gjort det bedre. Det er satme ikke i orden, at jeg bruger energi på at være negativ, når jeg har taget så mange gode valg for min krop, netop i dag.

  Tror jeg vil begynde at gøre mine dage op på den her måde (ikke i dit kommentarfelt men bare i en lille bog haha), bare for at kunne give mig selv et klap på skulderen, når jeg går i seng i stedet for at slå mig selv i hovedet..

  Tak for opsang, selvom jeg først ser dit indlæg nu!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Juice cleanse