Vi er jo ikke kommet for at danse (træningsprogram)

5 kg mere eller mindre – det betyder ikke alverden!

Dette indlæg er et repost fra 2014. Hvor jeg så småt begyndte min kamp mod det skide ideal, som jeg i den grad forsøger at ændre. Jeg hverken vil eller skal leve op til noget ideal. Jeg skal være den bedste version af mig selv, jeg skal være nærværende, jeg skal give andre noget. Det skal i min verden ikke handle om tal, centimeter og BMI. Det skal handle om hvordan du har det indeni. Ikke at jeg synes at du skal sidde i din sofa hver eneste dag og spise chokoladekiks, for det tror jeg ikke at du bliver særlig lykkelig af. Men i min verden skal du træne og leve sundt fordi det giver dig noget. Og frem for alt: du skal gøre det, som gør dig glad. Og du skal ikke straffe dig selv med træning fordi du har spist noget usundt. Chokoladekiks kan også være livskvalitet. Selvhad er spild af tid og du er god nok som du er. Altid. #fuckidealet

fuckidealet

 

Jeg har de sidste par måneder modtaget en del mails med samme team: Vægttab. Jeg er ikke uddannet (eller jo, men ikke ingen for dét område), jeg har aldrig været på slankekur, jeg har aldrig haft lyst til at tabe mig (som sådan) – men jeg kender godt følelsen af at “hvis jeg nu bare så sådan her ud, så ville jeg være tilfreds” eller “bare 3 cm af mine hofter, SÅ ville jeg være lykkelig”. 

Forleden fik jeg en mail med samme tema. En pige skrev til mig at hun rigtig gerne ville tabe 5 kg og har kæmpet med det i en længere periode. Hun banker sig selv oven i hovedet hver gang hun træner og spiser. Hun vil så gerne af med de 5 kg, selvom hun allerede nu har opnået et større vægttab. Jeg læste mailen mange gange igennem og det første der ramte mig var: hvorfor er vi aldrig tilfredse?

Det er en kamp mod os selv, en kamp uden vindere. Pigen der skrev mailen (som i øvrigt har givet lov til at jeg skriver dette) træner meget, spiser sundt og lever i det hele taget et sundt og særdeles aktivt liv. Alligevel er hun ikke tilfreds. Selvom hun lige har trænet og spist sundt, er glad og har haft en god dag, tænker hun enormt meget over de 5 kg som hun “mangler” for at blive rigtig glad.

Vi skrev lidt sammen over mail, hvor jeg blandt andet skrev: “Hvorfor skal de 5 kg have lov til at styre og betyde så meget for dit liv og dit humør? Er de virkelig det værd?”

Og nej – som pigen skrev, det er de ikke! Og det vidste hun godt, ligesom jeg selv ved (og tit prøver at huske på..) Det er aldrig godt nok og dét er ikke godt nok!

Vi er for “gode” til at fokusere på alt det som vi gerne vil have lavet om, i stedet for at kigge på alt det vi har opnået, alt det vi har gjort for os selv og vores krop og sind, vi fokusere ikke nok på, hvor langt vi er kommet. Dét skal der laves om på, men det er sku’ nemmere sagt end gjort. Jeg gør det selv. Når jeg har trænet hårdt og længe tænker jeg efterfølgende: “det var fandeme for dårligt at du ikke tog de push ups ordenligt” eller “hvorfor gav jeg ikke mig selv liidt mere”. 

Jeg er træt af, at jeg ikke i stedet tænker: “hold kæft du gjorde det godt man! Hvor er du sej og hvor er det flot at du tog til træning, selvom du har været på arbejde hele dagen og hellere ville hjem og sidde i sofaen”. 

Det er derfor ugens udfordring: Efter træning, efter arbejde, efter du har lavet mad, efter du har kysse med din kæreste eller givet din mormor et kram så tænk: Hvor helvede hvor er jeg god, hvor er det sejt gjort, jeg gav mig selv 100%, jeg er virkelig fantastisk”.

For helt ærligt – Hvis du ikke tænker sådan om dig selv, hvorfor skulle andre så?

11 kommentarer

 • Dejligt at starte dagen med at læse sådan et indlæg! Tak 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vigtigt indlæg! Jeg sidder selv med et travlt skema disse dage og har utrolig svært ved at nå det hele, hvilket faktisk resulterer i dårlige og korte træninger og en meget træt og slidt mig! Det er jo meget bedre at tage en aften på sofaen, lade op og give sig selv en pause og så give den gas dagen efter (eller to dage efter hvis man har brug for det) i træningscenteret. Træning skulle jo gerne give energi og ikke udmatte fuldstændig. Det er et virkelig godt indlæg du her skriver og utrolig vigtig pointe!

  Anna – wonderwomanwannabe.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg lærte engang af en yogalærer at slutte min praksis/træning af med takken herunder.
  Fokus er på, at man jo altid har det dejligt efter træning – og har gjort noget godt for sig selv. Og at dén tilstand ER man indeni og kan altid finde tilbage til, også de dage man er ked af det, frustreret mm.
  Det føles så godt og jeg gør det altid – sætter mig lige ned og ‘grounder’ som det sidste efter træning, og tænker det her:

  “Jeg takker mig selv for at have lavet yoga/trænet idag. Jeg mærker, at sådan som jeg har det lige nu, er mit sande jeg, som jeg altid har med mig.”

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gitte

  Det er SÅ vigtigt det her! Jeg er så opmærksom på det, og samtidigt kan jeg heller ikke stille mig tilfreds. Men prøv at tænk på, hvor meget man kunne have nydt den tid man havde brugt på at gå og slå sig selv oven i hovedet. Jeg prøver virkelig at komme væk fra tankegange: “Når jeg opnår dét her, bliver jeg glad.. Eller når dét her sker, bliver jeg lykkelig”… Hellere stoppe op, og huske at sætte pris på hvad man har nu, og ikke hvad der måske kommer eller ikke kommer senere. Ellers er tiden lige pludselig gået, og vil måske føles spildt 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Tak for en god reminder, på en ellers for mig mental tung fredag, hvor jeg bare ikke føler der ikke sker nogen fremgang med kroppen.
  For hvor har du ret! Er også selv rigtig god til at slår mig oven i hovedet med alt det jeg ikke syntes jeg har gjort godt nok, eller at mine fremskridt grå for langsomt.

  Men hey, der er sket fremskridt, og jeg har arbjedet hårdt for dem, og det er sku meget godt gået 😀

  Jeg er med på ugens udfordring.
  Rigtig god fredag og tak igen.

  Sarah
  http://www.fitnessbambi.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • camilla

  Hvor er det et fantastisk indlæg ! Piger, man bliver ikke lykkelig af at tabe de “sidste 5 kg”. Man bliver ikke lykkelig af at være tynd, det kan jeg skrive under på. Jeg lider desværre af en spiseforstyrrelse, og man bliver ikke lykkelig af at tabe sig, uanset hvor tynd man bliver er det ikke vejen til lykken. Tvært imod.
  Så lev livet og elsk jeres krop som den er, det skide tal betyder intet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Spot on!
  Jeg har selv lige skrevet et afsnit om min bagside af vægttabsmedaljen. Den dårlige samvittighed og hvordan mere vil have mere.

  Vh Stefanie fra http://www.stefaniesunivers.blogspot.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna S Frederiksen

  Det er helt rigtig, vi er alle sammen bare for dårlige til det, men det kan også bare være svært at hive op i sig selv – så tak fordi at du gør det, ved at skrive dette indlæg.
  – du er super sej!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • maria

  Hvor er det rigtigt! Og det rammer præcist på mig. Jeg er rigtig godt til at være sur på mig selv over at jeg mangler de sidste 5 kg. Men måske jeg skulle være glad for det jeg har opnået, nemlig et vægttab, en sund livstil og langt større selvtillid.
  Tak fordi du fik mig til at huske det. Fra nu af vil jeg prøve at huske de gode ting jeg gør, frem for de ting som mangler 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hei:) flott innlegg du har skrevet og viktig. Mange, inkludert meg , tenker ofte på hvor mye bedre ting hadde vært om vi bare var litt tynnere, litt penere, mindre nese .. What ever. Men jeg stillet spørsmålet.: er det egentlig det som ligger bak. Blir vi mer lykkeligere. Jeg tror både og. Selv er jeg aldri helt fornøyd. Finner alltid nye feil jeg må få gjort noe med. Ikke lett lære godta seg selv for den man etr. Det er en jobb å lære akseptete seg selv for den man er og være glad i seg selv . 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jenny

  Det er ugens bedste indlæg

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vi er jo ikke kommet for at danse (træningsprogram)