Kikærtepandekager

“Det er ikke for at være ond, men..

img_2631

..du har jo heller ikke den perfekte krop, ligesom“..

Sagde en ung pige til mig, en aften i byen. Hun var skam sød nok og hun ville virkelig ikke være “ond“, det er jeg overbevist om. Men jeg blev ramt alligevel. Det stak i maven, da hun sagde det. Og dét har jeg tænkt over mange gange siden. For jeg er jo ikke interesseret i at være perfekt, jeg ved ikke engang hvad det er. Jeg er jo perfekt, for jeg er som jeg skal være. Men hun mente jo perfekt som i “perfekt ifølge idealet”, hvad det så i øvrigt end er. Jeg talte længe med hende om idealer, sundhed, træning og motivation. Hun var meget usikker på sig selv, hvilket jeg ingen grund så til – i mine øjne var hun både smuk og sød. Men usikker. Men det er vi jo alle, på et eller andet tidpunkt, nogen mere end andre. Jeg blev usikker fordi hun dømte min krop, mit udseende. Dét var det som stak mig i maven. Jeg blev ked af det fordi jeg ikke følte at jeg blev anerkendt – fordi min krop ikke er perfekt. I hendes øjne. I mine øjne er min krop, som den skal være og jeg har det godt i den, de fleste dage. Jeg har dage, ligesom alle andre, hvor jeg hader mine kraftige ben, små bryster, store numse og tydelige biceps på armene. Og det er de dage, hvor andre påtaler min figur og min krop. Dét får mig til at føle mig usikker. Når en eller anden siger noget om den måde jeg ser ud på – negativt.

Jeg er træt af at blive sammenlignet med en eller anden kvinde, som ser anderledes ud end jeg. Jeg vil ikke sammenlignes med nogen som helst. Jeg er mig – ligesom du er dig. Vi to skal ikke sammenlignes, det er der ingen idé i, for vi er ikke de samme. Du bliver ikke et dårligere menneske, fordi du muligvis ikke har de mål, som du burde have eller som hende nede af vejen er indehaver af. Hvorfor den sammenligning?

Jeg har mange veninder – og jeg sammenligner dem aldrig. Selvfølgelig sammenligner jeg dem i forhold til, hvem jeg kan tale med om hvad. Jeg har en veninde som er god til at tale mig til fornuft, jeg har en anden som jeg kan græde ud hos, uden at hun stiller for mange spørgsmål, jeg har en veninde, som jeg primært griner sammen med. Men jeg sammenligner aldrig deres udseende. Og det er jo ikke sådan at jeg ikke ville kunne sige dig, hvem af mine veninder som har de største bryster, for dét kan jeg. Men det betyder ikke noget i forhold til, hvor meget jeg værdsætter dem.

Du bliver ikke et bedre menneske, fordi du har en flot krop. Du bliver ikke sjovere at være sammen med, fordi du har perfekte tænder og flotte krøller. Du bliver ikke mere givende at tale med, fordi du har en fyldig barm og smalle hofter. Du bliver til gengæld vold fed at hænge ud med, hvis du er pisse ligeglad. Du kan bare lade som om i starten, så kommer det af sig selv. Sig pyt og kom videre. Livet er seriøst alt for kort til alt det der selvoptagede krops-snak og idealdyrkelse. Fuck it! Og fuck idealet.

19 kommentarer

 • Kirstine

  ELSKER som elsker med store bogstaver, at der er en som sætter fokus på, at et perfekt ideal ikke eksisterer. Som du skriver så er du perfekt. Du skal ikke sammenlignes med andre. Du har al grund til at være stolt, ligesom alle andre har det.
  Jeg er glad for du sætter fokus på, at vi er alle forskellige og perfekt er dermed også noget forskelligt for os alle.

  Jeg har aldrig været gladere for min krop som efter jeg blev mor, til trods for løs hud og en lidt højere vægt, ‘men min krop fortæller min historie. Derudover skal mit barn DS ikke vokse op med en usikker mor som sætter fokus på krop og vægt altid.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gustavo Woltmann

  Hvor har du dog evigt ret. Livet er for kort. Vær glad for sådan som du ser ud.

  Gustavo Woltmann

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte

  I mine øjne er du en vildt god rollemodel, fordi du er en pioner indenfor det felt, der prøver at gøre op med alle de forfærdelige tendenser i tiden om, at man skal være så optaget af den “perfekte” krop. Ordet perfekt er slidt og er blevet negativt ladet. Jeg kan ikke bruge ordet “perfekt” længere, fordi jeg i virkeligheden er blevet i tvivl om, hvad det betyder. Det bruges i flæng om letpåklædte instakroppe med tonede maver eller lignende. Ordet er efter min mening blevet så slidt, at det ikke kan anvendes i sin egentlige betydning længere.

  Jeg får ondt i maven over, at vi lever i en tid, hvor det er så afgørende, at man ser yderst æstetisk godt ud for sin omverden i stedet for at bekymre sig om, hvad der er indeni. Jeg ønsker ofte, at jeg var en eller anden super sej oprører, som skrev skarpe læserbreve/ledere/artikler, som satte emnet til debat. Jeg vil for alt i verden ikke have, at mine fremtidige børn skal være så ulykkelige over deres udseende, som jeg har været/er.

  Men jeg trøster mig med, at det er stemmer som din, som gør kampen værd at kæmpe. Tak Matilde. Inderligt tak.

  Håber virkelig du ser denne kommentar, da jeg gerne vil vise dig, hvor meget du/din blog betyder for mig.

  PS: JEG synes, du ser enormt godt ud, og den der kommentar fra byen bunder nok i usikkerhed hos personen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • anna

  En stor opfordring til alle jer der er i 20’erne! (jeg er selv (45) please nyd livet og dem I er med de kroppe og personligheder I har! Livet er så kort og man finder hurtigt ud af hvad det kommer an på her I livet og gud hvor har man dog spildt meget tid på jagten efter det perfekte. Mit råd vil være: fremhæv det I elsker allermest ved jer selv og dyrk det! glem de negative ting I siger til jer selv. Jeg er ikke perfekt (i følge dagens ideal) men når jeg træder ind i et rum er det med oprejst pande og jeg siger til mig selv : jeg går ind som en dronning og fører mig frem med stolthed 🙂 og jo det kan man sagtens træne sig selv til.
  hav en skøn søndag

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • sara

  Tak for dette indlæg. Tak for dig! Du er skøn som du er, det er vi alle. Min mor på 63 siger altid til min søster og jeg “ta hellere at værdsætte jer selv og jeres udseende for det blir aldrig bedre”. Hun har så evigt ret. Alderen og årene kan vi ikke gemme os for. Nyd nu for fanden det der er 💜💜💜

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Jeg er fan af det du skriver om, og din holdning til sundhed. Og så har du en smuk, sund og stærk krop!
  Matilde, du får mig til at slappe mere af med / i min krop. En krop som jeg virkelig har haft en had forhold til i mange år og til tider har det, stadig. Men det er befriende at læse dine ord, og gør kampen om at elske sin krop lidt mere overskueligt. Så tak.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Jeg følger lidt med, mest på facebook og ret passivt – har aldrig kommenteret noget før. Nu bliver jeg simpelthen nød til det, for det er virkelig et godt indlæg. Virkelig godt skrevet – et godt opråb, som rammer fuldstændig plet!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Tak 🙏 Det var lige hvad jeg havde brug for i dag! Det satte lige mit til tider skæve fokus på plads 💪

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lou

  Hvorfor ikke bare holde op med at have ondt af dig selv og så komme igang med at tabe dig? 🙂 ikke for at være ond men… Du er tydeligvis ikke glad for din krop. Jeg taler af erfaring når jeg siger at ja, man bliver lykkeligere af at synes man selv er pæn. Og at være tyk er bare ikke særlig pænt. Alle (fx dig) som siger noget andet, lyver. Du ved det, jeg ved det, dine tykke fans ved det 🙂 kom igang!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • S

   Det lyder som om der er noget usikkerhed gemt bag din kommentar?:)
   Jeg kan ikke se hvorfor du skal gøre dig til dommer for hvad der er pænt eller ej? Hvad der er pænt for dig, er nødvendigvis ikke pænt for andre! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ditte

   Lou, du burde virkelig flette næbet.
   Jeg taler af erfaring, når jeg siger, at “nej man bliver ikke lykkeligere af at synes, man selv er pæn.” Jeg var ikke selv glad, da jeg var undervægtig, jeg er ikke glad, selvom jeg nu er normalvægtig, og jeg var ikke glad, da jeg var til den buttede side. Lykke foregår i hovedet, og man kan godt være lykkelig, selvom man ikke passer en dikteret størrelse, ligesom man kan være ulykkelig, selv hvis man passer ned i det formstøbte ideal.
   Jeg ved ikke, hvorfra du får den idé, at Matilde skulle være tyk? Jeg tror muligvis, der er noget galt med din perception 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kiki

   Og jeg taler af erfaring når jeg siger at det at tabe sig, ikke nødvendigvis gør en lykkeligere eller gladere for ens krop.
   Da jeg var 20 var jeg slank – min vægt var præcis som den skal være kan jeg se nu. Men dengang gik jeg hele tiden på nye slankekure, så mig selv som tyk og ville bare gerne være tyndere og tyndere. Jeg var ikke tilfreds og var overbevist om at jeg var overvægtig – hvilket jeg med en vægt på 55kg overhovedet ikke var.
   Idag vejer jeg mere end dengang – og alligevel er jeg gladere for mig selv og min krop end dengang. Fordi jeg har lært at elske mig selv som jeg er.
   Jeg vil gerne tabe mig 10kg, men ikke fordi jeg vil være lykkeligere eller fordi jeg synes jeg er grim – udelukkende fordi jeg ved det vil være sundere, og rent praktisk så jeg kan passe mit tøj igen.

   Desuden kan jeg virkelig ikke se hvor Matilde skulle tabe sig henne – hun er da flot slank og lige som hun skal være.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Elise

   Lige gyldigt din pointe så er det faktisk ret ondt skrevet. Og ondskabsfuldhed er noget af det mest utiltalende og grimmeste en person kan være. I øvrigt følger jeg gladeligt denne blog og andre som den, jeg er tynd med lange ben og en smal talje, nej jeg kan ikke lide min krop, men søde kloge piger som Mathilde hjælper på det. Det er gør typer som dig til gengæld ikke…

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mia

   Man må da håbe du fik det meget bedre med dig selv efter den tåbelige kommentar 🙂 Ellers kan jeg virkelig ikke se, hvilket formål den skulle tjene.

   God dag. Spis noget kage.

   Og Matilde: Fortsæt, præcis som du gør. Labre kvinde.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • ES

   Nu er det første gang, at jeg kommenterer herinde… men! Lou, jeg bliver simpelthen så bitter ved at læse din kommentar. “Ikke for at være omd” redder ikke en led kommentar. Læste du slet ikke indlægget? Matilde er en sej pige, som står fast ved, hvordan hun ser ud, og hvis du læser, hvad der tydeligt står skrevet, så handler det ikke om vægten for hende. Hun har “lille barm” og “stærke lår”. Det kan hun være træt af, ligesom vi andre kan brokke os over det modsatte. Hun er smuk, og slet ikke tyk. Det er kommentarer som dine, der får kvinder til at tvivle på sig selv, selvom de er smukke og stærke. Håber det hjalp din egen dag med sådan en kommentar, for det hjalp bestemt ikke andre.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Når vi dømmer andre projicerer vi vores egne følelser og ideer om verden over på andre. Vores udtalelser skal altid ses som et udtryk for hvem vi selv er. Når vi føler at vi har ret til eller brug for at dømme og tale andre “ned” hvad er så i virkeligheden vores motiv for at gøre det? Det er det interessante. Hvorfor hun føler et behov for at kommentere på Matildes krop- det er jo spørgsmålet. Mange af os føler ikke ligeværd, vi har et behov for at trække andre lidt ned for selv at mærke et “merværd” for i virkeligheden at dække over vores mindreværd. Hvis vi kvinder som medsøstre brugte mere tid på at rose hinanden, hjælpe hinanden til toppen, rose os selv, give hinanden anerkendelse for det vi er og kan- så ville vi i sandhed se hinanden som smukke væsner- verden ville være et bedre sted at være. Vi kvinder bruger generelt alt for meget tid på at nedgøre hinanden- og det er trist. Det der i sandhed gør dig smuk er den måde du behandler dig selv og andre på. – i min optik. Så en anden gang kan hun og alle os andre tænke lidt over vores motiver. Bringer denne kommentar til en anden person smerte? Hvorfor så ikke beholde sætningen som en tanke.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg bliver næsten for sur, trist og virkelig træt af at læse det her indlæg til at skrive en kommentar. Hvor må du også bare have lyst til at give hende et kæmpe kram og fortælle hende, at verden ville være et nemmere sted for os alle sammen, hvis vi stoppede med at pakke vores egen usikkerhed ind i negative kommentarer til andre! Og hvis vi for guds skyld snart ville opgive den fiktive idé om, at der findes én objektiv ‘perfekt’ måde at se ud på!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • M

  Fra en naturligt tynd kvinde som altid har været tynd og var endnu tyndere som teenager: “Luk røven”:-)
  Jeg er så evigt træt af folk som dig der gemmer deres grimhed pakket ind i velmenende råd, eller hvad det end er typer som dig fortæller jer selv for at komme igennem dagen.
  Lykke er noget der kommer indefra som man arbejder på og ligegyldigt hvor poleret den ydre reflektion af en er, så er det ikke ensbetydende med at det afspejler en indre balance og at man reelt har det godt, og er lykkelig.
  Din kommentar er ubehagelig, og det ved du nok også selv, hvilket jo netop er grunden til at du har skrevet den. Synes at typer som dig er vildt sørgelige faktisk. Det at du har det dårligt med dig selv er ret tydeligt, for du skriver noget grimt til et andet menneske, for at hæve dig selv igennem det, istedet for at arbejde med det der reelt er problemet i den sammenhæng. Det er virkelig trist. Jeg håber du får noget hjælp.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • M

   Min kommentar var selvfølgelig ment som modsvar til Lou.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kikærtepandekager