Mens jeg flyver over Atlanterhavet

Veninder er ikke en selvfølge

img_3004

Og dét er gået op for mig her på det sidste. Jeg har selv mange, gode veninder. Jeg ses med veninder hver dag, faktisk. Men det har ikke altid været sådan. Langt fra. Jeg har fået flere, særligt efter at jeg flyttede til byen og igennem træning. Det er jeg så lykkelig for og jeg bruger mine veninder meget. De er guld værd og de redder mig og har reddet mig utallige gange. Både med tøjkriser og hjertesorg.

Jeg er lige kommet hjem fra USA hvor jeg naturligvis mødte en masse, nye mennesker. Det var lidt svært at komme til en skole med 600-700 helt fremmede mennesker. Svært er ikke ordet – grænseoverskridende er mere passende. De første dage var svære, men efterhånden lærte jeg flere og flere at kende og jeg endte med at have en del bekendte. Og særligt én af pigerne kom ind under huden på mig og hende savner jeg nu. Hun bor heldigvis i Danmark, så hende kan jeg se når hun engang vender hjem.

Mens jeg var afsted savnede jeg mine veninder. For de kender mig, jeg kender dem og jeg er tryg ved dem. De kender også min historie. Og dét gør mig altid tryg, fordi det er så stor en del af mig. Og jeg var på usikker grund, mens jeg var alene afsted. Og så har jeg sådan tænkt på det der med veninder siden. Hvor vigtige de er. Hvor usandsynlig vigtige de er. Og hvor heldig man er, hvis man har nogen.

Jeg kan ikke tælle på én hånd, hvor mange mails og directs (dem på instagram, du ved) jeg har fået BARE DE SENESTE 7 DAGE fra piger og kvinder, som er kede af at de ikke har nogen veninder. Som er ensomme. Som ønsker sig en veninde mere end noget andet. Årh det gør ondt i mit hjerte, når jeg læser deres ord. Det er teenagepiger og kvinder på min egen alder og ældre. Som går og kæmper – helt alene. Og som den grad kunne have brug for en veninde.

Men hvad skal man gøre, hvis man ikke har en veninde? Jeg har selv været der, hvor jeg ikke havde en tæt veninde, fordi jeg var igang med at bygge rede med min daværende kæreste og ikke havde behov for en veninde på samme måde, som jeg har nu. Og hvad gjorde jeg så, da jeg pludselig fik brug for veninder?

 • Startede til crossfit og fik mange gode bekendtskaber og veninder. Du skal turde at være lidt modig og tage initiativ og f.eks. invitere på en kop kaffe efter træning eller en gåtur, hvor det tit kan være lidt nemmere at lære folk at kende, fordi det er uformelt.
 • Jeg var bevidst om, at jeg ville have nogle veninder fordi jeg vidste, at det ville være godt for mig. Og at jeg ville blive ensom uden. Så jeg gik efter det, fordi jeg havde det i baghovedet. Så jeg prøvede at være åben og imødekommende. Dét er nemmere skrevet end gjort, men prøv at tænk at du gerne vil have en veninde eller bare en bekendt – så det bliver italesat overfor dig selv.
 • Jeg slettede min ønskeseddel over, hvordan den perfekte veninde skulle se ud og hvordan hun skulle være. For det er aldrig hende, som du “falder for”. F.eks. min veninde Vibe, som i dag er en af mine bedste veninder. Det første halve år jeg kendte hende kaldte jeg hende for “hende med gulerodsfarvet hår” fordi jeg ikke kendte hendes navn og fordi jeg syntes at hun klædte sig komplet mærkværdigt. Men så faldt jeg en dag i snak med det gulerodsfarvede hår – og så faldt jeg for hende. Hun var slet ikke min type, sådan set udefra og jeg har ikke andre veninder som minder om hende. Men hun bor i mit hjerte, selvom jeg syntes at hun var mærkelig og gik i skørt tøj. Som hun i øvrigt stadigvæk gør, nu synes jeg bare at hun er skide sej.
 • Jeg prioriterede det og dem. Jeg brugte tid sammen med de piger, som jeg havde en god kemi med. Det har “kostet” mange timers træning, kaffe og snak – men det har været det hele værd.
 • Jeg har været åben og ladet dem komme tæt på, selvom det kan være lidt akavet de første par gange. Men er jeg ked af noget, så deler jeg det med dem jeg har tæt på (og med jer, nuvel). Og det gør ofte noget godt for et venskab – tænk engang en tillidserklæring det er, hvis en pige åbner sig op for dig og beder om råd og hjælp. Dét giver nærvær og det kan være starten på et venskab.

Du er aldrig alene, husk det. Og skriv endelig til mig, hvis du har brug for at blive lyttet på. Jeg lytter gerne og jeg ved hvordan det er at føle sig ensom og helt alene i verden.

 

9 kommentarer

 • Emilie

  Meget, meget fint indlæg! 🙂 Alle fortjener en håndfuld gode damer der har ens ryg. Jeg har især tre af mine veninder som jeg VED er der for mig hvis jeg har brug for det – de er alle tre vidt forskellige og det er det aller herligste ved det hele.

  Din kommentar om at dengang du redebyggede med din daværende kæreste, der havde du ikke brug for en veninde på samme måde, det fik mig til at tænke på vigtigheden af at passe på sine veninder også (!) når der kommer (en dejlig) mand ind i ens liv. Jeg har endnu hverken børn eller mand for den sags skyld, og selvfølgelig tager et nyt parforhold tid og endnu mere hvis man også bliver en familie. Det er klart! Men de veninder, de er altså også vigtige, og man kan komme til at have brug for deres hjælp og støtte SÅ mange gange fremover på trods af mand og børn. Jeg har selv for nyligt oplevet at stå på sidelinjen til en veninde der fik en ny kæreste og derefter meget tydeligt ikke havde behov for mig som veninde længere, og av det gør altså nas. Mine allertætteste veninder og jeg, vi er som søstre og vi er der heldigvis for hinanden no matter what også selvom der kommer nye mænd ind i billedet ☺🙏

  Det blev en laang smøre, men det er også bare et mega fint emne!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Mon man kunne lave en app-et-eller-andet, hvor man kunne byde ind hvis man manglede en veninde fra sin egen by, lidt ligesom en datingside. Jeg mangler veninder, og dét er eddermame svært at indrømme .. kan jeg mærke lige nu! Knus

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla

   Hej Camilla
   Jeg synes også selv det er en vildt svær situation at stå i. Jeg ved der er lavet en app der hedder VINA, som netop er lavet som en typisk dating app bare til at finde veninder;) ved dog ikke lige hvor optimal den fungere i DK endnu men det har jeg tænkt finde ud af 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amy

  Dejligt indlæg og meget relevant emne nu om dage. Hvor er det skønt for dig at du fik gode veninder ved f.ek. at gå til crossfit. Jeg er også åben person og taler om alt med dem jeg møder på min vej f.eks på arbejde, træning eller på instagram. Inviter folk til kaffe, foredrag, træning, brunch mm. Nogle gange bliver jeg afvist eller de kommer en gang og så vil de ikke mere. Jeg gad godt vide hvad jeg gør galt. Sådan en velfungerende og veluddannet kvinde som mig. Mit håb lever stadig, at jeg finder nogle gode veninder. Det er heller ikke sådan at jeg ikke har nogen men de bor bare langt væk fra mig. Gad godt lære nye at kende her i Kbh hvor jeg bor nu.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Janni

   Hej Amy. Jeg er netop flyttet til Brønshøj fra Thisted. Har en håndfuld veninder, men kun to af dem bor her på Sjælland så jeg vil også rigtig gerne møde nye veninder. Hvis du har lyst til at skrive og måske mødes kan du fange mig på snap janniaaa ☺ Ellers Facebook Janni Amtoft.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Iben

  Uha. Meget relevant indlæg. Jeg bliver helt trist af at læse det da jg har mistet mange veninder efter jeg fik barn. Det var meget hårdt de førsteår og desværre viste det sig at veninderne ikke var der for mig men bare trak sig. Jeg synes det er meget svært at få nye veninder når man er blevet “voksen”. Men jeg tør nok heller ikke helt tage initiativet og risikere en afvisning. Det inspirerer du mig til med indlægget her.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Det er skønt at læse og så vigtigt at få ud, lige nu går jeg og er rigtigt trist. Jeg har prøvet at hodle gang i et venskab i over 6 måneder, og sidste søndag fik jeg bare beskeden der knuste mig inderligt. At hun mente ikke vi var venner mere, jeg var blevet en pligt. Det er en besked der er hård at komme op fra igen. Jeg har aldrig haft mange venner. Og er nu endnu en er smuttet. Men vil prøve en af dine råd

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathrine Daugaard

  Dejligt indlæg <3. Og måtte lige knibe en lille tåre.. Jeg synes det er rigtig svært at få nye veninder, især når det ikke skal være i forbindelse med studiet. Er meget glad for de (få) tætte jeg har, men er bange for at tage kontakt til nye mennesker..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Stine

   Jeg kunne ikke være mere enig. Det er enormt svært, hvor man lige skal møde de nye veninder, selvom det kunne være så rart. Jeg har tit tænkt på, at en ny veninde kunne være fantastisk, selvom man selvfølgelig sætter pris på de (få) man har tæt <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mens jeg flyver over Atlanterhavet