Mine ferieplaner

Må man det?

gif-du

Nu er det efterhånden nogle år siden, jeg sidst befandt mig i et parforhold. Jeg har ellers været i parforhold siden jeg blev teenager – mere eller mindre. Daniel var den første, som jeg vist nok var kærester med fra jeg var 14-18 år. Så var der Jacob. Ham var jeg kærester med fra jeg var 19 år til 20 år. Og så var der Oliver. Den store. Fra jeg var 20 år til jeg var 27 år gammel. Nu er jeg snart 30 år, jeg har således været single i 2,5 år. Det er både fedt og dejligt og frit og kedeligt og ensomt og tomt.

Selvom det er et stykke tid siden jeg sidst har været optaget og har kunne sætte kryds ved boksen “i et forhold” på diverse blanketter (hvorfor skal single boksen i øvrigt hedde “enlig“?), så kan jeg da godt huske hvordan det var – det der med at have en kæreste. Og særligt én ting husker jeg, som mange af jer skriver og spørger mig om. Jeg synes forresten at I er skide søde at spørge mig, når jeg nu ellers ofte skriver ting som “jeg hader mænd” og i den grad er single på de sociale medier. Det tager jeg som en kompliment, virkelig. Jeg hader faktisk heller ikke mænd. Mange af dem er bare nogle røvhuller. I hvert fald dem jeg møder på min vej, men det kan du læse mere om her, her og her. Men tilbage til emnet – mange af jer skriver nemlig og spørger mig om det er okay at deres kærester liker andre pigers billeder. Billeder hvor pigerne ikke har så meget tøj på, vel at mærke. Og er det så det?

Jeg kan tydelig huske, hvordan jalousien føltes, når min daværende kæreste likede eller fulgte andre piger på de sociale medier. Mest fordi jeg ikke kunne forstå det – for jeg fulgte ikke nogen mænd, som jeg ikke kendte. Og jeg fulgte ikke særlig mange mænd. Ikke modeller, professionelle crosfittere, kendte skuespillere eller mænd i den dur. Slet ikke. Så jeg blev ked af det og såret, når jeg så hvad min ekskæreste likede. Men jeg kunne aldrig finde på at sige til ham, at han ikke måtte. Jeg kunne godt føle mig mindre værd og mit mindreværd fik ofte et boost, hvis han likede en virkelig smuk kvinde, som han måske i øvrigt også kendte i virkeligheden. Men når alt kommer til alt, så er det jo noget indeni mig – det handler om. Det er jo mit mindreværd, der taler højt, når det gør ondt nede i maven.

Jeg har altid været enormt jaloux. Det har jeg kæmpet meget med og arbejdet for, at gøre mindre. Jeg tror egentlig ikke at jeg ville være så jaloux i dag, hvis jeg var i et forhold. Det handler om at jeg hviler langt mere i mig selv nu og faktisk synes at jeg er et catch (ja, jeg skrev det og jeg mener det sku’ også!). Da jeg var yngre talte jeg meget med min far om det og han gav mig engang et råd, som jeg aldrig har glemt. Jeg var pisse ked af, at min kæreste læste M! blade (kan du huske dem?), jeg var vel 15 år. Jeg blev så ked af det, vred på ham og jeg gik vist også fra ham engang over det (man havde vel temperament og var umoden, fed kombination som mine forældre også havde glæde af i en periode..).

Min far sagde, at jeg skulle forestille mig at min kæreste gik på et museum og kiggede på vaser. Måske så han en vase, som han syntes var virkelig, virkelig smuk. Men det betyder jo ikke, at han ville have vasen med hjem. Og selvom at han måske gerne vil have vasen med hjem, bare for en stund, så er han måske ganske tilfreds og glad med og for den vase, som han har i forvejen. De ord har jeg haft med mig lige siden. De har hjulpet mig. For jeg kender det fra mig selv. Jeg kan se en smuk, smuk mand i indre by (der er altid smukke mænd derinde, har i lagt mærke til det?), men samtidig tænke, at han ikke er noget for mig. Jeg kan også sagtens like et billede af en flot mand på instagram, men have mere lyst til en fyr nede i Netto, som har grå joggingbukser på, men som ser sødere ud.

Jeg kan godt forstå at det kan gøre ondt, når din kæreste liker en smuk pige på de sociale medier. Men han har valgt dig – og det har ikke nødvendigvis noget med dig at gøre. Jeg tænker ikke at han nødvendigvis sammenligner dig med hende han liker, når han liker. Mænd er meget visuelle og mere end os kvinder og jeg tror ikke det betyder så meget. De ligger ikke så meget i det, for dem er det bare et like. MEN! Hvis han liker den samme pige hver gang hun deler noget og måske endda kommenterer hendes billeder, så synes jeg godt at man kan tage en snak om det – for det ville jeg blive ked af. Og det ville han nok også, hvis det var dig der gjorde det med en anden mand.

Han har valgt dig, det er dig han holder i hånden og det er jo dig han liker i virkeligheden, hver eneste dag. Men tal med ham om det, hvis det fylder meget for dig. Så kan i måske få en god snak om det – han ved måske ikke at det gør dig ked af det, så prøv at tal om det med ham. Og husk at tale udfra dig selv – altså bruge sætninger som “jeg føler”, “jeg tænker”, “for mig handler det om” – så du bruger dig selv og så føler han det ikke som et angreb.

Hilsen par-terapeuten, åbenbart.

4 kommentarer

 • Nanna

  Super kloge ord, Matilde!
  Og eksemplet med vasen er rigtig fint. Mennesker bliver draget af skønhed, om det så er en vase eller et andet menneske 🙂 Dermed ikke sagt, at man absolut må og vil have det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Åh, det må være rigtig hårdt at være jaloux – for man ér det naturligvis ikke med vilje, og det er med garanti energidrænende.
  Selv er jeg næsten immun – har en kæreste der lige har været til John Mayer koncert ink. overnatning med en veninde, tager selv på solo-tøseferie uden kvaler og vi går i byen både sammen og hver for sig uden problemer, men kan se i andre parforhold, at det kan være et stort problem, selv når der ingen grund til mistanke burde være. Så mon ikke nogle kan bruge dine tips? Det håber jeg (:

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathrine

  Det har ingenting med de sociale medider at gøre, hvilket min mand iøvrigt heller ikke er på. Vi så dig forleden, jeg siger ” Der går Helse Matilde” af gode grunde aner han ikke hvem det er’ han kigger blot og siger ” Hun er smuk, hun ligner sådan en man gerne vil have børn med” Vi havde kort inden talte om forskellige typer af piger, og hvordan mænd ofres danner en holdning ud fra udsende uden, at kende pigerne. Jeg er blev ikke jaloux, men faktisk stolt og glad. For jeg tænkte, at omend det lyder overfladisk, så har min mand og jeg da samme holdning til hvordan en sund og smuk pige/kvinde ser ud.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karoline

  Der skal meget til, før jeg bliver jaloux, men når jeg alligevel føler en snert af jalousi, så prøver jeg at vende det til noget positivt 🙂 Det er jo blot et tegn på, at man holder så meget af en person, at man er bange for at miste dem. De tilfælde, hvor jeg er blevet jaloux, har jeg dog ikke været et sekund i tvivl om, at jeg ALTID kan stole på min kæreste, og at min jalousi er ubegrundet… Jeg synes, det er en stor gave for et forhold, hvis man kan give hinanden plads til at have de venner/veninder, man har lyst til og selv styre, hvilke billeder/sider/mv. man klikker “like” til.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mine ferieplaner