Sensommer outfit

Du ville have mere succes, hvis du var tyk og grim.

20638470_10212058811918082_6172235590083575098_n

Du ved det, hvis du læser med herinde jævnligt eller bare engang imellem. Jeg brænder for at give modstand til idealdyrkelsen og det perfekte (som i øvrigt er lige så ægte som Narnia og Julemanden). Det er der jeg ligger min energi. Alt det som er tabubelagt, det taler jeg om. Gerne så meget som muligt. Jeg kan ligge vågen om natten, fordi jeg tænker på piger og kvinder, som skriver til mig og hader deres krop. Jeg vil så gerne gøre en forskel, jeg vil så gerne give det videre – for jeg har sluttet fred med min krop og selvom det aldrig er noget jeg kan sætte hak ved og “gennemføre”, så er jeg nået langt.

Jeg arbejder på mit forhold til mig selv hver eneste dag, det tror jeg at vi alle sammen skal. Jeg har strategier til når jeg taler grimt til mig selv. Jeg vil holde foredrag om det her, jeg vil ud på skolerne og tale med piger og drenge – vise at det er fuldstændig ligemeget om du passer ind i en eller anden kasse, som medierne til dels har skabt. Altså come on – der er kuglerunde ungepigepatter på busserne. Sku’ da ikke så mærkeligt at vi hader os selv. Eller i hvert fald tænker alt muligt og umuligt om vores ydre. Det er hårdt at være ung, uden tvivl. Men det er ikke blevet nemmere. Jeg kæmper for det her, det ved du sikkert.

Så fik jeg en mail – som faktisk ikke var ond. Men afsenderen (som i øvrigt virker både intelligent og sød) mente at jeg ville have mere succes med mine budskaber, hvis jeg selv var tyk og endnu bedre hvis jeg også var grim.

Jeg har tænkt længe over de ord, som jeg modtog for mere end en måned siden. Jeg har tænkt på dem hver dag. Jeg bliver ikke ked af det, hvilket er rart ovenpå dette. Men det fik gang i tankerne, uden tvivl.

Kan man være en god pædagog, selvom at man ikke har børn? Ja. Det kan man. Det har jeg oplevet mange, mange gange. Og jeg er også selv en god pædagog, selvom at jeg ikke har børn. Og er det en mærkelig sammenligning? Måske. Min pointe er blot, at jeg sagtens kan skrive at du skal prøve at have det godt i din krop – selvom jeg aldrig har været i din krop. Jeg har aldrig været tyk – men det betyder ikke, at jeg ikke kan have haft det dårligt med min krop. Det betyder heller ikke at alle som er tykke, har det dårligt med dem selv. Det betyder heller ikke at de som er tynde, ikke kan have det dårligt med dem selv. Om hvorvidt jeg er grim eller smuk, det må være op til øjet som ser. Alt er jo relativt. Vi har forskellige syn på skønhed. Jeg er glad for den måde jeg ser ud på, men det har jeg ikke altid været. Tværtimod. Jeg har kæmpet for at være der, hvor jeg er i dag. Det arbejder jeg på dagligt og det bliver jeg aldrig færdig med.

Da jeg mistede min lillebror mødte jeg en kvinde som sagde, at jeg bare skulle være glad for, at jeg ikke havde mistet to søskende. Som hun kendte en, der havde. Den sammenligning er nok den værste, jeg har hørt i mit liv. Udover at den føltes som knive i mit i forvejen iturevne hjerte, så var den også helt uafstemt. Må jeg så ikke være ligeså ked af det, som hende der har mistet to søskende er?

Du skal tage udgangspunkt i dig selv. Det gør jeg. Jeg havde det svært i min krop – trods normalvægt og mit udseende. Vi har alle sammen et eller andet, som vi ikke bryder os om ved os selv. Ydre som indre. Og fordi jeg ikke har været tyk, så ved jeg hvordan det er at føle sig helt forkert i sin krop og føle sig klam og som en fiasko.

Hvorvidt jeg ville opnå mere “succes” (hvad end dét så betyder?), hvis jeg var overvægtig og havde en vorte på næsen, det ved jeg ikke.

Hvad mener du?

10 kommentarer

 • Nadia

  Det er sjovt at nogle mener man skal være tyk for at snakke om selvaccept. Det er sikkert de samme mennesker som skriver til de overvægtoge, der snakker om selvaccept, at de skal lade være med at være så selvmedlidende og burde tage sig sammen.
  Igen skal folk hører på at de ikke er gode nok og det er sgu lige meget hvad man gør eller hvem man er. Synes det er synd samfundet er sådan…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gita

  Størrelse, form, udseende har intet med at gøre succes gøre…det handler stadig om hvad modtageren af spejlbilleder ser. I lang årrække så jeg kun en meget høj og rangler pige i spejlet..senere blev spejlbilledet kun til tykke lår (183 høj og 60 kg..så der var ligesom ikke meget lår..)..men jeg hadede at gå i shorts og korte nederdele, fordi JEG så et andet billede end andre. Så det handler om hvordan vi ser os..tyk som tynd..høj som lav… ingen(!!) kan ændre vores eget soejlbilled end os selv. Accept af kroppen gælder alle kropsformer.
  Hav en smuk dag…Nu vil jeg vise lår i shorts 😄

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nadia

  Det er dit budskab, der er vigtigt og som betyder noget for de piger der følger dig, ikke hvordan du ser ud, eller din størrelse i tøj.
  Keep up the good work!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne HF

  Hej Matilde.
  Først og fremmest skal du have tak for dit fine jeg. Du gør det så godt.
  Dernæst: sikke et interessant spørgsmål! Jeg ville umiddelbart sige, at din “succes” ikke bør bestemmes af dit udseende, men! Jeg har også læst kommunikation, og hvis vi tager de teoretiske briller på, så opdager jeg et par interessante elementer i den læsermail, som du har fået:
  1. Du kommunikerer et budskab ud. Al nyere kommunikationslære siger, at et budskabs succes er helt og aldeles modtagerbestemt – dvs. at du kun er succesfuld i din kommunikation, hvis modtageren godtager dit budskab. Det giver meget god mening, synes jeg.
  2. For at få modtageren til at godtage et budskab, så arbejder man som afsender meget med relaterbarhed. Det er der ingen tvivl om, at du også gør. Når du taler om selvkærlighed, ensomhed, sorg, bristede hjerter osv, så tager du altid udgangspunkt i dig selv – du giver modtageren noget at relatere til. En historie, som de kan sammenligne med deres egen historie.
  3. Hvis der sidder en tyk pige eller dreng, eller en pige, som udseendesmæssigt er meget forskellig fra dig, så kan dine budskaber måske godt synes svære at relatere til – fordi de ikke kan relatere til dig. Når man taler om selvkærlighed og bruger accept af kroppens udseende som et værktøj, så vil der være mange, som sammenligner mere med dine billeder end med din historie. Det tror jeg ikke, at man kan undgå.
  ….men der sidder også mange, som ligner dig/til dels. Og hvis du vejede 140 kg, så ville telaterbarheden falde hos den gruppe. Det er jo den del af kommunikation, som er så svært – det er teoretisk umuligt at ramme alle med det samme budskab, fordi vi alle har forskellige udgangspunkter. Det er ikke forkert, det er bare virkeligheden.
  Du virker meget intelligent og meget reflekteret – jeg tror godt, at du ved, at hvis du skal tale til en bestemt målgruppe (teenagere f.eks.), så ville det være nødvendigt at tale til deres virkelighed – og måske tage udgangspunkt i dine egen oplevelser i den alder, mere end i de oplevelser, som du har nu (det er du for gammel til! Høhø 😜). Men her på bloggen kan du nok ikke tilgodese alle potentielle følgere med både historie og billeder. Du kan selvfølgelig forsøge at arbejde derhen ad ved at tale med folk og prøve at lære, men du har ret…. hvis ikke du har været der, så vil du nok aldrig helt forstå det. Og det er mega okay ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camille Maja

  Så godt indlæg. Jeg er så enig.
  Jeg forstår heller ikke de kommentarer med “nogle har det værre end dig”. Ja det er da også synd for dem, men det kan jeg jo ikke sætte mig ind i. Hvis jeg har det på en bestemt måde i en given situation, så kan det være lige så “slemt”.
  Fik den feks i forbindelse med et større vægttab; andre har jo tabt mere med dig og andre er jo tykkere end dig. Og hvad så?!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har før hørt de udsagn med at folk der taler om den ene eller anden form for selvaccept, ville få mere “succes” ud af selv at se ud som en der havde været mere igennem. Problematikken er netop bare at man faktisk sjældent kan se på folks ydre hvor meget de egentlig går igennem eller har været igennem. Og her tror jeg faktisk at det der med at lytte og acceptere hvad folk fortæller de går igennem er vigtigere end egentlig at kunne se det på ydersiden. Håber du kan følge hvad jeg skriver? 🙂 Tak for et godt skriv. God aften!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lina

  Jeg er meget enig i det du skriver – men har en enkelt kommentar, som måske kan være det, som den pågældende læser mener. Det er netop det her med at kunne relatere til budskaberne. For man kan sagtens være fortaler for kropspositivitet, selvom man ikke selv er overvægtig eller andet ift. samfundets standarder for skønhed. Men jeg tror at for mange kan det budskab muligvis klinge hult, hvis der ikke samtidig er en erkendelse af de privilegier man så har ved at passe ind i samfundets opstillede kasser.(Fx mindre diskrimination osv.). Og det er måske netop derfor at nogle kan have svært ved at relatere til de budskaber, som “tynde” eller “normalt udseende” bloggere kommer med om kropspositivitet. Derudover synes jeg i sig selv ikke at det giver særligt meget mening at snakke om at man kan være succesfuld med budskaber om selvaccept hvis man er grim – for hele pointen er vel netop at komme ved fra den slags giftige diskurs, hvorfor den pågældende læser (i min optik) er ganske forkert på den.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Jeg kunne ikke være mere enig end det du skrev omkring kvinden som havde sagt “du skal bare være glad for at du ikke har mistet 2 søskende” jeg hader når folk kommer med sådan en kommentar. Da jeg var på psykiatrisk afdeling med min spiseforstyrrelse, var der også en som sagde, at jeg burde være tilfreds med min krop, for jeg var ikke “tyk” som nogen andre er. Jeg kan vel stadigvæk godt være ked af min krop og selv mene, at den ikke er god nok, bare fordi at jeg ikke vejer det dobbelte?
  Glad for at jeg ikke er den eneste som ser sådan på det!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Jeg tror godt, jeg kan forstå beskeden, men jeg synes egentlig at netop du – med din krop og udseende – ret perfekt viser, at det i virkeligheden ikke handler om, hvordan du ser ud. Altså, at ALLE mennesker har eller kan have usikkerheder, uanset om du er kåret som verdens smukkeste, tyndeste, tykkeste eller grimmeste. At alle mennesker kan være kede af dem selv også selvom andre tænker de ikke har nogen grund til det – dét tænker jeg at du er god til at vise.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sensommer outfit