Snart 30 år gammel. Hvad ønsker konen sig?

Likes og følgere og om hvorfor det gør dig til et bedre menneske

21742161_10212369131435876_435807627_o

Spoiler alert: Lykke og likes følges ikke. Man skulle næsten tro det, ikke? Men ak. Sådan hænger det altså ikke sammen. Jeg talte igår med en kvinde om netop det tema. Likes og følgere/venner. Hun var stor modstander af sociale medier og deé havde vi en lang samtale om. Jeg fortalte hende at sociale medier også kan noget. F.eks. min venindegruppe på facebook, som snart rammer 10.000 piger og kvinder. Som er et forum hvor du kan finde en ny veninde og/eller en træningsmakker. Du kan i øvrigt finde den under “Find en veninde #dueraldrigalene”. Og man kan også være heldig at finde kærligheden, på de sociale medier. Og så er der blogs, noget for enhver smag og blogs kan jo også et eller andet. Men jeg var og er enig med hende på et punkt. Det der med likes. Du bliver nemlig ikke mere værd, fordi du får mange likes. Og det ved du sikkert godt, måske glemmer du det sommetider. Måske tager du det nogle gange personligt, hvis du ikke får likes eller følgere. Likes fungerer som værdikuponer – og får du ikke så mange likes, så har du ikke særlig mange kuponer og så er du mindre værd. Det er en farlig tankegang og et farligt mønster og jeg tror at mange, særligt helt unge, har det sådan med likes. Det er i hvert fald det jeg hører, når unge piger og kvinder skriver til mig. En del skriver, at de føler sig grimme og tykke, hvis de ikke får likes på deres billeder. Jeg får helt ondt i maven ved tanken.

De skriver sommetider til mig, at jeg må være fuld af selvtillid og lykkelig, fordi jeg har så mange følgere som jeg har. Og får mange likes. Det kan gøre mig helt ked af det, når jeg får sådanne beskeder. Hvilket jo ikke er intentionen. Men hvis det er sådan at likes og følgere opfattes, så tror da fanden at vi har så mange ulykkelige unge mennesker. 80.000 i Danmark er i risiko for at udvikle en spiseforstyrrelse, hørte jeg i Mads & Monopolet. Jeg forstår det godt – for det er så hamrende svært at navigere på de sociale medier, særligt når man samtidig måske er teenager og hormoner og usikkerhed lammer alt. Jeg er glad for jer – mine læsere og følgere. Men det definerer mig ikke som menneske. Og det gør mine likes sandelig (og heldigvis) heller ikke.

Men hvad kan du gøre, hvis du bliver ked af, at være på de sociale medier? Udover at udvikle en bevidsthed omkring hvornår og hvorfor du bliver påvirket i en negativ retning? Og det er satme svært, kan jeg godt sige. Jeg har selv dage, hvor jeg sejler rundt i perfekte pigers profiler og føler mig både tyk, grim og fuldstændig umulig at elske. Men når jeg har det sådan – så ved jeg også godt at jeg har det sådan. Giver det mening? Så tænker jeg, at det er sådan en dag og der er noget andet i mit liv, som har udløst det. Og før jeg får fixet dét – så forbliver tankerne omkring forkerthed, hvor de er.

Og så lader jeg være med at kigge på deres profiler. Så kigger jeg på de, som giver mig glæde i maven. Som inspirerer mig og som er alt andet end perfekte. Eller, lad mig rette det. Som tør at vise virkeligheden. Så tag en sorteringsrunde på din instagram og andre sociale medier – hvem følger du? Og hvorfor? Tag dem én for én og tænk over, hvad de giver dig. Giver hende den smarte pige med en virkelig lange, tynde ben dig glæde i maven? Eller mindreværd?

Tag ansvar. Og du er dejlig og lige som du skal være – også selvom at du ikke får nogle likes på dit nye profilbillede. Du er langt mere end billeder på en skide smartphone.

1 kommentar

  • Lina

    AMEN! Det er så vigtigt! Jeg har valgt kun at følge personer, som giver mig noget, og som jeg kan relatere til, eller som har et (krops)positivt budskab. Og det betyder faktisk, at hvis jeg har en off-dag, kan det være helt rart at tjekke insta-stories fx, fordi jeg så netop bliver mindet om at andre heller ikke altid nødvendigvis har det super fedt. Og at mange rent faktisk har det på samme måde som mig selv.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Snart 30 år gammel. Hvad ønsker konen sig?