#GivingByTaking

At blive slikket af en fremmed

giphy

Jeg har lige gået et par dage og tygget på, om dette indlæg skulle deles. Men som de fleste andre gange nåede jeg frem til, at det skulle det. Ordene flyder nemlig rundt i mine tanker og i nat vågnede jeg med endnu flere ord og det betyder gerne, at det er fordi jeg skal skrive dem ned.

Dette indlæg er ikke et #MeToo indlæg. Jeg gik slet ikke ind i dén debat, hvilket var helt overlagt. Jeg synes på mange måder, at den gik lidt for vidt og at mænd blev skåret over en kam. Samtidig var det godt at vi fik sat fokus på emnet. Ikke mere om dén snak. Men jeg kommer nok ikke udenom, at jeg var udsat for et mindre overgreb i lørdags, uden at det skal lyde voldsommere end det var, og det er en historie, som passer perfekt til Me Too. Lad mig forklare.

Jeg var i byen med et par andre piger, klokken var 2-3 stykker og vi sad på en brun bodega inde i byen. Jeg elsker i øvrigt brune bodegaer, det er så skide afslappet. Men. Vi sidder ved et bord og der kommer et par mænd hen, som spørger om de må sætte sig ved vores bord. Det giver vi selvfølgelig lov til og den ene mand, sætter sig ved siden af mig. Vi falder i snak og det er hyggeligt og han er flink. Han får hurtigt sagt at han har en kæreste, hvilket er god stil i min optik. Efter en rum tid, hvor vi har siddet og talt sammen, spørger han om jeg vil med ham hjem. Det svarer jeg nej til, flere gange. Han begynder at nusse mig på ryggen og jeg fjerner hans hånd, mere og mere bestemt. Jeg siger et par gange, at han skal stoppe. Jeg beder hans ven om hjælp, men vennen trænger ikke rigtig igennem. Jeg rykker mig væk fra ham og vender mig mod pigerne og jeg tænker, at det nok var dét. Jeg går på toilettet lidt efter og på vejen ud møder jeg ham, som jeg sad ved siden af. Han trykker sig op af mig i gangen og jeg synes at det er dybt ubehageligt og krænkende. Uden at jeg når at reagere, stikker han en hånd ind på mit højre bryst og slikker mig på halsen og på kinden. Jeg skubber ham væk og siger til ham, at nu skal han stoppe. Jeg er rystet og jeg beder min veninde følge mig ud til en taxa, fordi jeg er utryg og fordi jeg er bange for, at han vil følge efter mig. Jeg kommer ind i taxaen og kommer hjem og har svært ved, at falde i søvn.

Søndag da jeg vågner føler jeg mig beskidt. Jeg kan mærke hans hænder på min krop og hans tunge på mig og det er simpelthen så ubehageligt. I stedet for at tænke på en god pigeaften, tænker jeg på hans klamme, svedige hænder. Jeg gik i et langt bad og alligevel følte jeg stadig, at han var på min krop.

Jeg har prøvet det før, uden at jeg vil gå i detaljer og jeg handler på samme måde hver gang: jeg nærmest forstener. Hvor jeg burde have hamret ham en på siden af hovedet, skubbet til ham og råbt af ham. Sagt fra. Sådan ordentligt. Det gør jeg ikke. Og det er dét, som gør mig ked af det. At jeg ikke får sagt fra overfor mine egne grænser. Fordi jeg er en flinkepige. Ikke på mange områder, men på få. Jeg ved egentlig ikke hvad der sker i mig som gør, at jeg ikke får sagt fra. Jeg har tænkt meget over det. Jeg tror faktisk at det er fordi, at jeg gerne vil have at alle skal kunne lide mig. Så hellere lade sig træde lidt på, end at sige fra. Men på restauranter, i forhold til mit firma, relationer og hvis jeg ser en mand smide affald på gaden – så siger jeg fra. I den grad. Og jeg er ligeglad med, om de kan lide mig efterfølgende. Men i byen med grænseoverskridende mænd – der forstener jeg.

Jeg har ikke grædt over det, jeg har ikke talt særlig meget om det med nogen, for det føler jeg ikke et behov for. Jeg kom ved et uheld til at gå ned af stien: “var det mit tøj, som var udfordrende?” og nej. Det var det ikke. Jeg kan have nedringet på ned til navlen og trusser på (det ville ikke klæde mig, til gengæld) og det ville ikke være et argument for at stå og rage. Jeg håber inderligt at jeg kan reagere mere aktivt næste gang – for der kommer en næste gang. Fuck flinkepigen, hun skal ikke med i byen næste gang.

Husk at du aldrig er alene <3

27 kommentarer

 • Sabine

  Åh. Jeg

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Kære Mathilde. Men det gjorde du jo…sagde fra! Du var bare ikke modbydelig, råbende, agressiv. Og det er det der er sørgeligt! At man netop ikke kan være flink, et ordentligt menneske, og sige fra samtidig. Jeg vil desværre anbefale dig at være de tre ovenstående tillægsord, det hjælper mig og det forstår de typer. Men hvor er det trist at man ikke kan være civiliseret og sig selv i sådanne situationer! Han skulle ha’ haft et knæ i skridtet, nu du havde prøvet at være ordentlig! Det er mit fortrukne, når de står tæt og bruger deres råstyrke til at true med! Power to you woman! Knus

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Historier som din understøtter behovet for Sveriges spritnye lov om aktivt samtykke!I dk kører vi praktisk talt efter “aktivt frabedelse” – dvs. Det er først er et overgreb, rent juridisk, når det sker med vold/magt/trusler – eller en særligt udsat situation udnyttes (bevidstløs, sanseløs fuld, hirakisk udnyttelse etc).
  Sveriges nye lov er i praksis svær at efterleve, men rent symbolsk er det et stærkt signal og vil styrke offerets (i mangel på bedre ord) sag – hvis vedkomne fx. Græder, afværger – eller forstener…
  Nu tænker jeg ikke at lige han skulle retsforfølgelse. Men syntes stadig det er et klart tegn på en tendens vi for længe har negligeret/accepteret.
  Håber vi følger trop.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sabine

  Åh. Jeg tror simpelthen ikke det handler om at du er en flinkepige i byen – eller det kan det måske også godt – men at mennesker reagerer forskelligt på overgreb. Nogen kan finde ud af at slå fra sig og handle på situationen og andre ligefrem forstener. Begge er overlevelsesmekanismer. Jeg ved selvfølgelig ikke om man kan få lært at være hende der giver en lussing, men det er vigtigt i hele overfalds/voldtægts-snakken at forstå at et overfald stadig er et overfald når en kvinde ikke kæmper imod. Modigt at du deler.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Men Matilde, du sagde jo fra. Mange gange, lyder det til.

  Det er simpelthen en hel kultur der skal ændres. Nu.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Matilde

   Enig. Jeg er stadigvæk rystet og samtidig ved jeg at det vil ske igen. For mig og for andre.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Fy for den lede rødbede! Øv at en ellers hyggelig aften skal ødelægges af sådan en klamrian!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilie

  Hej Matilde. Som én af de andre piger også skriver, så er det en helt naturlig forsvarmekanisme at forstene, og det er der intet galt eller forkert i. Det er fuldkommen naturligt. Nogle mennesker går til angreb, andre forstener, og at man forstener, skal man ikke skamme sig over. Jeg forstår virkelig godt, at du frustreres over det og synes du er “gal på den”, men det er KUN ham der er gal på den – din krop gør som den (også) er indrettet til. Men jeg forstår godt du er ked af situationen, det er ikke for at sige at du er forkert på den ved ikke at acceptere at du forstenede. Jeg vil bare sige at det virkelig er en helt okay måde at reagere på, og at det aldrig er den som forstener som bære skyld eller ikke har gjort det godt nok og burde handle anderledes. Og som de andre piger også siger; du sagde virkelig meget fra, og det var mega sejt. Han var en fucking idiot der ikke fatter grænser. Det er bare SÅ ærgerligt og meget ubehageligt at sådan noget sker. Jeg håber du kan ryste situationen af dig med tiden, og jeg håber ikke du kommer i den situation igen. Hilsen Emilie.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helene

  Fuldkommen ækel opførelse! Du skriver, at det ikke er et me too-indlæg. At me too er for vidtgående. At det skærer mænd over en kam. Det var vist ikke hensigten med den totalt uorganiserede kampagne. Det, man kunne lære af den, var, at vi har en kultur, som gør, at søde og normale mænd føler, de har ret til din, min og alles kroppe – det får de at vide alle steder fra. Da man var en lille pige, og en dreng var led overfor en, fik man at vide, at han kunne lide en. I romantiske film ser vi ofte en kvinde, der afviser en mand, hvorefter han så stalker hende. På en romantisk måde. I USA har nogle College-fyre et kampråb “no means yes, yes means anal”. Tænk over det. Derudover er der reklamerne, som fremstiller kvinder som et objekt, passivt og modtagende, mens manden er det dominerende subjekt. Du har oplevet alle de her klamme ting. Jeg har oplevet klamme ting. Jeg tror ikke, du kan finde en eneste kvinde her i verden, som ikke på en eller anden måde er blevet forulempet seksuelt. Det er kulturen og ikke den enkelte mand, der er noget galt med, når så mange har de samme oplevelser. Når vi begynder at gøre noget ved det, kan man måske som kvinde føle sig mere tryg ude i offentligheden. Jeg tror, du var utryg, fordi du inderst inde vidste, at selvom du er fysisk stærk, ville han være i stand til at overmande dig og/ eller banke dig til plukfisk, hvis han ville – derfor slog du ham ikke. De fleste ville reagere som dig. Det handler ikke om at lade sig trampe på. Det handler om, at du beskyttede dig selv. Det var klogt. Men man sidder desværre tilbage med en virkelig tarvelig følelse i kroppen. Og en hel masse skyld og skam. Vi får jo at vide, at vi bare kan markere os… overfor en stor og stærk mand, som oveni købet er fuld. Jeg tror nej! Du bliver altså ikke et feminazisk monster af at fortælle om sådan en oplevelse. Jeg er feminist, jeg har en kæreste, så jeg hader på ingen måde mænd. Men jeg er TRÆT af et samfund, hvor ens køn skal bestemme, hvilke kort man har fået på hånden. Tænk over det. Og vær god ved dig selv. Det var en hæslig oplevelse, men du havde ingen anpart i hans opførsel.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Signe

   Jeg vil give dig ret i alt hvad du siger her. Og man skal ikke udskamme metoo-bevægelsens tilhængere. De/vi har gode grunde til at føle den kampagne så stærkt. Det er de færreste kvinder der går uberørte og det er bare så forkert.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Matilde

   Årh tak for dine ord Helene, hvor er du rar at tage dig tid til at skrive til mig. Tak <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karina Løjbert

  Fy for py for ! Klamme stodder !! Tænk høflighed .. kan tolkes til at man lige vil rages på taskerne og slikkes fælt på halsen ..
  For helvede Helse ♡ jeg synes du håndterede det fint .. man kan have en ide i hovedet om hvordan man vil reagere i visse situationer .. du ved ligesom i en gyser film .. man sidder og tænker stik nu af !!!!! Man kan være nok så sej .. men ens system kan gå lidt i chok tilstand .. så det fuldstændig ligegyldigt hvad man planlægger ..

  Jeg er ked af at der er en klam stodder der har overskrevet dine grænser på den fæle måde ..

  Krammer herfra ♡

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Puha altså. Kære Matilde hvis du finder opskriften på at skille dig af med hende flinkepigen må du gerne dele den. Præcist som du, fryser jeg totalt på det punkt. Det er som om man bliver så chokket, at man ikke kan reagere i situationen. For mig skete det sidst til julefrokost hvor en mandlig kollega gentagne gange gramsede mig på røven. Jeg tænker stadig på hvad jeg burde have gjort i stedet for at forstene…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Matilde

   Årh hvor klamt! For fanden. Han skulle have haft en lussing og et knæ i skridtet. Jeg skal prøve at finde opskriften. Tak <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Føj! Du skulle eddermane ha pandet ham sådan én. Så stærk du er, vil han fandme fortryde at fucke med dig.
  Næste gang- lov mig at forsvare dig selv! Fuck så meget flinkepigen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Øv! Hvor er det for meget at han synes han kan tillade sig det!
  Jeg tror ikke der findes en opskrift på at slippe flinkepigen. Når det er sagt, har jeg faktisk formået at smide hende ud efter jeg var i værnepligt. Jeg lærte min grænser at kende til mindste millimeter – ikke fordi det var sådanne situationer vi arbejdede med, men fordi vi skulle handle pressede situationer.
  Jeg gjorde altid præcis som dig, Helse. Blev helt forstenet. Efter min værnepligt var jeg i byen og en fyr, som godt vidste jeg havde en kæreste, tog mig på røven og så væltede der højlydte bandeord ud af munden på mig så hele baren gloede. Først synes jeg det var flovt, men så mærkede jeg stoltheden over at jeg fik sagt fra. Kæmpe sejr!
  Måske flere af de fede selvforsvarskurser kan gøre noget godt?
  Eller at du måske møder ham tilfældigt mens han går med kæresten i hånden og giver ham skideballe der. Lidt hævn må man godt få, en gang i mellem 😈
  Kram!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Matilde

   Hævn nydes bedst kold. Du har ret. Jeg håber at jeg kan reagere på en anden måde næste gang. <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne

  Du BURDE ingenting. Der er ikke en rigtig måde at reagere på, når man bliver udsat for et overgreb – stort eller småt. At forstene er ikke forkert.
  Vi kan godt tale om hensigtsmæssig adfærd, når man står i situationen, men vi skal slet ikke diskutere, hvordan vi kvinder burde reagere – vi skal tale om, hvordan mænd BØR opføre sig.
  Og nej, du skal squ ikke fucke flinkepigen – hun er måske et lettere offer end hende den hardcore dame, som kan sige fra, men flinkepigen har så mange andre gode kvaliteter, som ikke skal fuckes med.
  Fuck ham. Det er ham, som bør ændre sig – ikke flinkepigen inde i dig.
  Og jeg tror på, at vejen til et sted, hvor mænd opfører sig, som de BØR, er en kulturændring. Og en stor del af kulturændringen er måden, hvorpå vi italesætter deres opførsel på – og i mindre grad vores reaktioner.
  Du gjorde INTET forkert Matilde. Du gjorde alt der rigtige – og især ved at dele din oplevelse og dine tanker.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sanne

   Super godt indlæg! Jeg er helt enig. Det er samme princip med, at kvinder ikke skal gå alene, for så stiger risikoen for voldtægt. Bullshit! Mænd skal ikke gå alene, for så stiger risikoen for at de voldtager.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne/Sanne

   Hahaha, og så fik jeg underskrevet med dit navn i stedet for mit. Den her debat får mig tydeligvis helt op i det røde felt.

   Hilsen
   Anne (uden S)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

#GivingByTaking