Body, body og bluse

Men hvordan?

Billedet er taget af yndlings Emily

Men hvordan? Det spørgsmål fik jeg for et par uger siden, da en pige med et knust hjerte, skrev til mig. Hvordan kom du videre? Kan man komme videre? Hvad skal jeg gøre, når han allerede har en ny kæreste?

Det er som om, at september er den måned, hvor flest bliver forladt. Og forlader. Jeg får i hvert fald mange beskeder, med det tema. Det gør mig ondt. Jeg har selv været der, hvor hjertet blev flået midt over. Jeg vil give alt for, ikke at være dér igen. Der hvor alting gjorde ondt, men samtidig ikke gav mening. Der hvor jeg havde lyst til, at give op. Og bare forsvinde.

En pige skrev til mig igår. Hun spurgte mig, hvordan jeg kom videre og hvordan jeg tog det, da min ekskæreste fik en ny kæreste. Det er aldrig noget, som jeg rigtig har skrevet om. Men det gik jeg lyst til nu. Fordi jeg er så langt væk fra det, fordi jeg har det helt anderledes nu. Men da jeg fik den besked igår, fra en helt fremmede pige, som skrev så ærligt og så modigt – så stak det i hjertet som det stak, dengang jeg fik at vide at min elskede, havde fået en ny kæreste. For han var stadigvæk min elskede, jeg var bare ikke længere hans.

Min bedste veninde og jeg, har en aftale. Hvis vi ved noget om vores ekskærester, så skal vi sige det til hinanden. Men kun hvis det drejer sig om børn, ægteskab eller nye kærester. Alt andet, det fortæller vi ikke til hinanden. Det er en ret fin aftale, som du kan adoptere, hvis den giver mening for dig i en periode.

To måneder efter, at jeg havde set min ekskæreste sidst, fik han en ny kæreste. Min veninde kom hjem til mig, hun opførte sig mærkeligt. For det første havde hun en gave med – hvilket ikke er specielt mærkeligt, men hun var stille. Og hun kiggede meget på mig, på den måde, som hun ikke plejer. Jeg var glad den dag. Vi skulle hygge en hel weekend. Jeg havde gjort rent, handlet ind, taget en fin kjole på og jeg var klar til, at vi skulle drikke lidt vin og danse natten lang. Det var maj måned. Sommeren var på vej. Det var i 2016. Vi sad i mit køkken og jeg sad og talte om, hvordan min dag havde været. Jeg talte hurtigt og var fanget af min egen historie, mens min veninde sad med tomme øjne og kiggede på mig. Så sagde hun: “Matilde, der er noget som jeg skal fortælle dig“. Jeg kiggede på hende og sagde “Han har fået en kæreste“. Hun nikkede. De næste minutter sagde jeg ingenting. Jeg kiggede ud i luften. Alt lys slukkedes i mine øjne, har min veninde senere fortalt. Når vi taler om den dag siger hun, at det er én af de værste, i hendes liv. Også i mit, egentlig.

Jeg sad og tænkte på, hvad jeg kunne smadre, som jeg ikke ville blive ked af, at have smadret, når raseriet var overstået. Jeg smadrede aldrig noget. Sommetider er jeg alt for rationel. Jeg havde en vase, som havde været perfekt. Men jeg var lidt for glad, for den vase.

Jeg kan huske, at jeg sank ned på gulvet. Og græd, hulkede, skreg. Fordi jeg stadigvæk elskede ham – og fordi at jeg ventede på, at han fandt ud af, at han også elskede mig. Og at vi hørte sammen. Smerten da han fandt en ny kærlighed – den kan jeg ikke beskrive med ord. Tanken om at han var nyforelsket, mens jeg var ulykkelig forelsket, dét var som en fysisk smerte. Måske kender du den, hvis du gør, så behøver jeg ikke, at beskrive det med flere ord. Da jeg vågnede næste dag, græd jeg. Jeg græd i mange uger. Jeg var ulykkelig. Jeg var virkelig bund ulykkelig. Jeg har aldrig været så ked af det, som jeg var på det tidspunkt. Det var dét som gjorde, at jeg for alvor ramte bunden. Det er ikke det værste, som er hændt mig, men det var dråben.

Så hvordan kom jeg videre? Jeg ville ønske, at jeg kunne give dig en opskrift: drik masser af vand, sov 8 timer, træn, se veninder, græd det ud, drik vin, hav sex, få tatoveringer, lad være med at spise, spis chokolade, rejs langt væk, tag en tur på psykiatrisk. Jeg gjorde det hele og intet af det hjalp. Tiden hjalp. Men det tog lang tid. Det tog rigtig lang tid. Men min sorg var også kompliceret – jeg sørgede også over min lillebror og aborter. Det var nogle hårde år. Det var min første kæreste. Vi var kærester i 7 år. Han var hele min verden, i de 7 år.

Tiden læger ikke alle sår. Ham som har sagt det, har ikke prøvet dét, som jeg har prøvet. Men tiden gør at du lærer, at leve med det. For det bliver du simpelthen nødt til. Du har ikke andre valg. Suck it up. Tiden giver dig afstand, tiden gør at du glemmer følelserne, en smule. Tiden giver dig nye minder, nye muligeder. Tiden giver dig mulighed for, at få overblik.

Jeg vil ikke lyve. Det var én af de hårdeste perioder, i mit liv. Hvis ikke den hårdeste. Men det var også dét, som gjorde, at jeg ramte bunden. Og når du rammer dén, så er der ikke så mange andre muligheder, end at svømme op. Du kan selvfølgelig også blive liggende, men hvem har lyst til dét? Hvis du har været dér, så ved du, ligeså godt som jeg, at der er sort, uhyggeligt, ensomt og brutalt. Kom op hurtigst muligt. Bag lidt af gangen.

Kærlighed er det dejligste i verden. Kærlighed er det, som har bragt mig den største sorg. Men kærlighed er også det, som jeg står op for, hver eneste morgen. For jeg vil ikke miste troen på, at det kan lykkes. Og hvis jeg kan, så kan du også. Hold ud. Og søg eventuelt på “kærestesorg” her på bloggen, der er masser af læsestof og du er aldrig, aldrig nogensinde alene. Jeg har været der, hvor du måske er lige nu. Og jeg lover dig, med hånden på mit hjerte, at du kan komme igennem det. Ikke over det, men igennem det <3

5 kommentarer

 • Maria

  Matilde, du er den sejeste jeg (ikke) kender! Du er simpelthen den største inspiration, så tak for dig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christine

  Sikke et dejligt empatisk, varmt og brugbart indlæg.
  Mange tak og knus fra en, der også er heartbroken for tiden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Tak for dig ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Mathilde, jeg er så imponeret over hvor fangende og fantastiske dine indlæg er hver gang. Du forstår virkelig at sætte ord på de tanker og følelser som jeg tror mange kan nikke genkendende til. Kæmpe tak for dig!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tine

  ❤❤❤

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Body, body og bluse