Schweiz

Bryster

Jeg har skrevet og slettet, skrevet og slettet i mindst 22 minutter nu. Jeg burde ikke skrive det her indlæg. Men ordene vælter ud alligevel. Sådan er det jo. Derfor har jeg en blog. Fordi jeg får følelser ud med ord. Og lige nu er jeg vold-hamrende-forelsket og vold-hamrende-trist. Det er svært at rumme begge følelser. Indlægget her er dedikeret til det triste. Uden det skal blive alt for trist – og uden at jeg skal male Fanden på væggen. Men ordene skal ud.

Omkring min fødselsdag (1 november) stod jeg i mit bad. Jeg mærkede på mine bryster, som jeg faktisk er god til at få gjort. Jeg hader det og jeg finder det ubehageligt, men nødvendigt. Min mormor sagde da jeg var helt ung, at det skulle jeg huske. Så jeg gør det ofte og sender min søde mormor en tanke. Jeg stivnede, mens vandet fossede ned over mig. Jeg fik shampoo og tårer i øjnene. Jeg fandt en knude. En ret stor knude, i hvert fald i min optik. I mit venstre bryst. Jeg holdt det for mig selv. I et par uger. Så fik jeg Kristian til at mærke. Han kunne også mærke det. Dér blev jeg bekymret. Jeg kunne ikke tage mig sammen til, at få ringet til lægen. Men Kristian pressede på og jeg fik ringet og kom til med det samme. Jeg kom ind til min læge, som jeg i øvrigt aldrig har mødt før – jeg går så sjældent til læge, og min “gamle” læge er åbenbart på barsel. Han mærkede og var bekymret. Han ringede straks til Rigshospitalet og jeg fik en akut tid.

Det er snart 3 uger siden. Jeg fik biopsi af knuden i mit venstre bryst. Den skulle jeg have lavet om igår. Hvis du har prøvet at få taget en biopsi ved du, at det gør motherfucking ondt. Mit bryst er stadig blåt. Og ømt.

Kristian og jeg tog afsted mod Rigshospitalet igår morges. Jeg fik mammografi og ultralyd. Venstre bryst blev frikendt. Der var intet ondartet eller faretruende. “Sådan er det at være kvinde og have bryster“, sagde lægen. “Hormonerne styrer det lidt. Det må du leve med og lade være med, at blive bekymret hver gang“. Jeg blev næsten helt flov. Fordi jeg var gået til lægen. Men min læge sagde jo, at det skulle undersøges.

Inden jeg tog tøjet på sagde lægen “lad mig lige tjekke dit andet bryst. Når nu du er her“. Jeg fik ultralyd på mit højre bryst. I lang tid sagde lægen ingenting. Hun rykkede ikke på scanneren. Den blev samme sted og jeg anede uråd. Ganske rigtigt: “Jeg har fundet en knude her. Den skal ikke være der. Den bliver jeg nødt til, at tage biopsi af og jeg kigger lige, om der er flere“. Det var der. Én knude på 6 centimeter og én på 1 centimeter. Kristian holdt mig i hånden, mens lægerne tog fire biopsier. Det gjorde ondt, men jeg kunne godt holde det ud. Det er mere tankerne og bekymringerne som fylder. Jeg skal til Paris på fredag. Med Kristian. Vi skal holde jul sammen. Alene, ham og jeg. Jeg glæder mig. Samtidig har jeg bare lyst til, at lægge hos min mor. På mine forældres sofa. Og blive passet på. Jeg skal først have svar på prøverne d.2 januar. Jeg er ikke syg. Det ved jeg godt. Men jeg vil gerne have det fortalt af en læge.

December er hård. Snart nærmer årsdagen sig for min lillebrors død. For 6 år siden var jeg gravid. Mange minder og katastrofer udspillede sig i december. Det er en svær måned for mig. Samtidig er jeg forelsket og meget, meget glad for Kristian. Det hele vælter rundt. Jeg kan ikke rigtig rumme det. Jeg vil gerne knalde det hele ned i kasser indeni, men jeg kan ikke få samlet kasserne.

Jeg havde lyst til at skrive, hvad jeg ønsker mig til jul. Hvad vi skal lave i Paris. Hvad mine planer er for næste år. Hvilken kjole jeg skal have på juleaften. Men lysten er forsvundet. Jeg har bare lyst til, at lægge i min seng. Så det gør jeg. Tjek dine bryster. Jeg linker til hvordan lige her.

21 kommentarer

 • Maria

  Kæmpe kram til dig! Jeg har selv stået i samme situation med knude i brystet – det viste sig blot at være en cyste, som de fjernede for en sikkerhedsskyld. Så jeg kender godt det med ventetiden, jeg fandt det ret forfærdeligt at vente. Men jeg håber at du også bare har en uskyldig cyste ligesom jeg havde.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Kære Matilde. Tag op til Montmartre og se udsigten over Paris ved Sacre Cæur kirken – kys hinanden, kram hinanden og bare vær tilstede lige der i øjeblikket – med udsigten og med hinanden.

  Rigtig god jul ❤

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Kære Matilde. Tag op til Montmartre og se udsigten over Paris ved Sacre Cæur kirken – kys hinanden, kram hinanden og bare vær tilstede lige der i øjeblikket – med udsigten og med hinanden.

  Rigtig god jul ❤

  og fingrene er krydset ❤

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • anemette

  <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Puha, jeg står i samme situation og får svar i morgen. Jeg er heller ikke syg, det er jeg virkelig ikke! Men frygten er der!
  Jeg ved dog (af bitter erfaring) at de handler hurtigt, hvis de har mistanke om at det er cancer og at de ofte henviser til yderligere scanninger (MR og CT) hvis de synes det ligner en kræftknude.
  Puh, jeg er sikker på at vi begge får et positivt svar (eller et negativt…) ☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Kære Matilde,
  Jeg kommenterer normalt aldrig, men jeg vil bare lige sige er at det er GODT at du mærker bryster efter og at du kom afsted til lægen.
  Jeg gennemgik præcis det samme for 2,5 år siden, Jeg fandt en lille knude tog til lægen som satte mig et kræftpakkeforløb.
  Jeg var overbevist om det ikke var noget alvorlig.
  jeg fik taget biopsier( og ja det kan gøre ondt mange dage efter)
  Lægen kiggede alvorligt på mig og sagde “ Det her er alvorligt, der er stor risiko for at du har brystkræft” Jeg var taget til mammografi alene,jeg skulle jo bare tilbage på arbejde efter undersøgelserne, dum og naiv som jeg var 😬
  Rigtig nok, svaret på biopsien var kræft. Jeg troede det var løgn, kræft som 33årig!!??
  Efter kemo, operationer og stråler er jeg rask i dag.
  Vi er priviligeret over at leve i et system med dygtige læger og behandlingerne er gratis for os.
  Det er dejligt at du har kæresten ved din side og husk på at det er meget sjældent at få brystkræft når man er under 35. De bedste tanker herfra ❤️🤞🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina

   Det er som en kopi af min historie – dog var jeg 32 år. Det var i januar måned – her 11 måneder senere er jeg frisk, frejdig og vigtigst af alt, RASK! Det er en pisselorterøvhulssygdom, men i Danmark er man i de bedste hænder. Matilde, jeg håber for dig at du ikke skal gennemlevet vores historie. De bedste tanker, og et ønske om den bedste jul til dig og Kristian❤️

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Zara

  Sender masser af krammer og kærlige tanker. Jeg håber på det bedste. Det fortjener du <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Jeg sender dig tusinde tanker og alt godt i din retning! ❤️ Stort kram fra en ven, du ikke har mødt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Sender tanker herfra. Det skal nok gå det hele <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laura

  Sender dig lige en tanke og ❤️❤️❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dorskja

  ❤️❤️ Det er så hårdt med de bekymringer, som man godt ved nok er overdrevne, men alligevel er en lillebitte smule bange for har ret. Varme tanker til dig og rigtig, rigtig god tur til Paris ❤️ jeg håber at kærligheden får blændet dig fra dårlige minder og bekymringer ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  Kære søde du.
  Jeg forstår godt du er utryg, ventetid er hårdt og terre på bekymringsraten.
  Lov mig at I rejser til Paris og nyder det, du vil fortryde det senere, hvis du ikke får den oplevelse.
  Jeg har selv haft kræft, min datter har haft kræft, hele familien på min mors side er døde af kræft.
  men at græde, bekymre sig, undlade at gøre gode ting, få oplevelser osv. det hindre jo ikke kræften i måske at være der.
  Der er kun en ting at gøre, det er at leve hver dag som det var den sidste, snus livet ind og nyd det.
  Jeg ved det er nemmere sat end gjort, men du kan jo ikke ændre på at der er knuder. Du kan kun håbe de ikke er farlige.
  Hvis de er farlige, så skal du kæmpe og tro på det bedste, det kan holde dig gående og det er det som kan redde liv – håbet og kampen.
  Jeg vil tænke på dig og håbe du ikke er ramt og jeg håber du vil leve hvert sekund af dit liv fuldt ud hele tiden.
  Knus

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Ingen kloge ord – bare masser af kærlighed i din retning ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristina

  😢😢😢💔💔💔 Selvfølgelig har du ikke kræft, dit søde dejlige lille væsen! Ha nu en helt fantastisk dejlig rejse og skab en masse skønne minder❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  Kære Mathilde, øv en omgang. Kan i ikke udsætte jeres rejse? Tænker det vil være svært, at fokusere på ret meget, før du får svar på biopsier e.
  Godt K var med dig. Det er ikke fedt, at opdage det på den måde, men alligevel så godt, at læge. Tjekkede med det samme. Håber det bedste for dig. Kæmpe cyper knus Tina

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pia Merete Eriksen

  De varmeste tanker.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Carina

  Sender massere af krammere og kærlige tanker. Jeg håber det bedste for dig. Håber du og Kristian får den dejligste og romantiske tur til Paris. Glædelig jul❤️❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Jeg er så ked af det på dine vegne!
  Jeg lider selv af angst, og ved hvad tanker kan gøre ved én. Jeg håber at du er rask og får en dejlige tur, med din Kristian. Håber du kan få tankerne andetsteds og får en god jul! Alle gode tanker til dig, Matilde! ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Mange tanker til dig ❤️ Ventetiden er altid så barsk -og så oveni alt det andet på denne tid af året. Håber du kan blive distraheret lidt i Paris. Pg godt du kom afsted til læge. Jeg er selv læge og synes det var en mærkelig kommentar at komme med. Det er altid vigtigt at komme afsted hvis man er bekymret!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Schweiz