Vital graviditet

Derfor italesætter jeg hate

Kjolen har været efterspurgt, den findes her og jeg har den i medium. Og det er altså ikke en preggo kjole, men det blev den på mig 🙂 

Nå. Hate. Det rammer mig fra tid til anden – og sådan er det. Og det har taget mig et par år at erkende, at det er sådan. Og at det skal være sådan. Da jeg startede med at blogge, for 11 år siden (!!), fandtes der ikke meget hate og ikke mange modbydelige beskeder. Der fulgte man de mennesker, som man ville følge (og vi var få!), fordi de gav en noget positivt. Nu føles det sommetider som, at der er mennesker som følger mig, fordi de gerne vil provokeres og pisses af og – med jævne mellemrum: kaste en sviner afsted mod min retning. Gerne i min indbakke. Jeg har endnu ikke oplevet, at blive antastet i det offentlige rum.

Og for at definere hvad en sviner, i min optik er: noget som er skrevet for at gøre skade og som er ment ondskabsfuldt. Og som sendes for at gøre mig ked af det. 

Lad mig give et eksempel, for jeg vil gerne modtage konstruktiv kritik – men hvad er det så (i min optik). Jeg vil gerne høre når lyden i min podcast, godt kan blive bedre, når jeg ikke har de rigtige facts, som hvor meget jern jeg skal indtage, mens jeg er gravid. Jeg vil gerne have at vide, hvis jeg reklamere for noget tøj, som jeg ikke ved bliver produceret af børnearbejdere, jeg vil gerne vide hvis jeg reklamere for noget, som har fået dårlige anmeldelser på trustpilot. Jeg vil gerne vide, hvis jeg ikke overholder reglerne i en konkurrence på de sociale medier. For det skal jeg! Så tak når i sender konstruktiv kritik. Jeg har et ansvar, jeg er offentlig og jeg har lukket jer med ind i mit liv – og sommetider glipper det, så der er det rart, at jeg har jer som kan hjælpe og rette mig. Jeg prøver virkelig at researche på de ting, som jeg knalder på mine sociale medier, men det kan ske at jeg laver fejl. Og det er sket – og der vil jeg gerne have det at vide. Bestemt.

Jeg vil ikke have trusler om, at cola zero kan medvirke til, at jeg aborterer (for det er usandt). Jeg vil ikke høre din mening om, at jeg spiser rødt kød (for det gør jeg ikke, vi gennemsteger alting, Kristian er meget opmærksom – og jeg forstår i øvrigt ikke hvorfor jeg skal have at vide, at det er dårligt for mit barn – for hold op hvor er det nemt, at gøre en gravid kvinde usikker, og det burde de som skriver sådan til mig, altså lige vende en gang, inden de trykker “send”) og jeg vil slet ikke have at vide, at træning er farligt for baby og at jeg nok vil abortere eller føde alt for tidligt. Det er så tarveligt og så unødvendigt, at skrive sådan en form for beskeder.

Der er forskel. Jeg vil gerne have konstruktiv kritik – jeg vil ikke have trusler om abort, for tidlig fødsel og bækkenløsning fordi jeg træner med håndvægte. For de beskeder bliver ikke sendt til mig, af omsorg. De bliver sendt med en forhåbning om, at gøre mig:

 • ked af det
 • usikker
 • utryg
 • bange
 • få mig til at græde
 • ødelægge min dag
 • give mig dårlig samvittighed
 • give mig ondt i maven

Jeg håber at det giver mening – men det tror jeg, at det gør. Læs beskeden du sender, inden du sender den. Om det så er til mig, eller en anden på de sociale medier. Mærk lige efter – hvordan du ville have det, hvis du fik sådan en besked. Og jeg mener altså virkelig ikke, at jeg ikke kan modtage en besked fra dig, som jeg på den ene eller anden måde, at fået provokeret. Jeg kan godt skrive tingene lidt firkantet og jeg vil også gerne provokere – men der er måder at gøre det på – også uden at sende modbydeligheder afsted. Du må gerne stille kritiske spørgsmål, udfordre mig, ikke være enig i det, som jeg siger og skriver.

Jeg får heldigvis flest (og mange) søde, søde beskeder. Igår væltede det ind og det gør det endnu – og det gør mig ufattelig glad. Virkelig. Jeg blev ramt igår og jeg græd på min story, på instagram. Og hvorfor gjorde jeg så det? Hvorfor delte jeg det?

Fordi jeg gerne vil opdrage lidt. Ikke på dig, som læser med her, for jeg tænker ikke at du er “en af dem“. De som skriver grimme ting til mig, tror jeg faktisk ikke rigtig kan lide mig, så de læser nok ikke med herinde. Det er i hvert fald en tese, som jeg har.

Men mange af de søde beskeder, som jeg har fået – har også spørgsmål om, hvorfor jeg deler mine tårer. For “de som skriver sådan til dig, er ikke det værd“. Måske sandt, men det synes jeg netop at mine tårer er værd – et forsøg på at opdrage. For dem som skriver sådan til mig – og måske også til dig, må gerne se, at ord rammer. Og gør ondt. At det kan gå lynhurtigt med at skrive: “hvordan kan du dog finde på at drikke cola, når du har aborteret 3 gange“, men at de ord faktisk stadig sidder i mig, i dag. Og de ord fik mig til at græde. Kortvarigt, men jeg græd over de ord. Og måske er det måde, at opdrage på? Jeg har i lang tid ignoreret de beskeder. For jeg orker ikke. Jeg blokerer kun, hvis det er rigtig groft eller åbenlys spam a la “are you looking for hot girls?“. For det leder jeg altså ikke lige efter. Nu prøver jeg noget andet. Eller det prøvede jeg i hvert fald af, igår. Faktisk uden at tænke nærmere over det, for jeg lavede og delte storien få minutter efter, at jeg modtog den. Hvor jeg viser den, som skriver sådan til mig, at det gør mig ked af det. Måske var det ikke hensigten at få mig til, at græde. Men det gjorde jeg. Og det mener jeg gerne at afsenderen må se. Måske giver det stof til eftertanke, næste gang sådan en besked presser på. Tænk lige efter, vend det lige om, forestil dig, at det er dig som får den besked serveret i din indbakke. Giver den dig glæde i maven eller et stik af ubehag? Hvis det er det sidste, så slet den besked du er i gang med, scroll videre, unfollow mig, hvis jeg pisser dig af, luk app’en og fortag dig noget andet.

Og igen: til jer som skriver og skrev så søde og omsorgsfulde beskeder. Af hjertet tak. Det trøster rigtig meget, det varmer og det gør mig meget, meget glad. Tak! Det er så rart at mærke, at jeg ikke er alene. Heller ikke med mommy police. Eller bare “SoMe police”. God dag <3

6 kommentarer

 • Sille

  Selvom jeg kun “kender” dig via instagram, så er det bare så tydeligt at du er et helt gennemført ordentligt menneske. Det lyder lidt fesent af et kompliment at være, men jeg mener virkelig at ordentlighed er noget af det fineste man kan besidde ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Prøv at tjekke Sarahs Day ud på youtube! Hun trænede utrolig meget igennem hele sin graviditet, og har den sundeste lille baby nu

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Der findes desværre rigtig mange uvidende mennesker derude som TROR de ved noget. Fx at cola zero, træning, ost og en masse andre ting er farlige for baby når man er gravid. Begge mine børn har svømmet rundt i cola zero i maven og jeg har også spist tatar en enkelt gang som gravid og har født sunde og velskabte børn. Der er desværre bare alt for mange der tror de er så kloge og ved hvad der er rigtigt og forkert fremfor at passe deres eget. Jeg tvivler på at nogen nogensinde har aborteret pga cola eller rødt kød eller hvad det nu måtte være.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Liv

  Aller graviditeter er forskellige, ingen er 100% ens, og det fatter folk ikke. Bare fordi at man ikke selv kunne træne helt op til fødslen er det ikke ensbetydende med at det er sådan for alle andre. Jeg kender flere der har trænet helt op til dagen hvor de fødede, se selv seje Michelle vesterby (som apropos har oplevet meget hate og løftede pegefingre fra mommy police 🤦🏼‍♀️). Matilde, du og k gør selvfølgelig det i mener er bedst for jeres barn! I er fornuftige voksne mennesker som tager jeres graviditet og rejse som i føler er korrekt for jer og jeres barn. Du en kæmpe inspiration for mange, singler, ensomme, nyforelskede, gravide, barnløse, trænings tosser. Du rammer bredt og har en hær bag dig! Keep up the good work!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lotte

  Tak for du deler. Hilsen en der selv har haft utallige spontane aborter og været i fertilitetsbehandling. Det lykkedes og min højt elskede datter er nu 27 år

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henriette

  Det er som om, folk tror, de må sige hvad som helst, når man er gravid. Kan levende forestille mig hvor mange, du får, når du er offentlig.
  Du gør det godt❤

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vital graviditet