Babybad

Ammehjerne er ikke for sjov

Annonce for Berthelsen

Sidste år havde jeg et skønt samarbejde med Berthelsen Naturprodukter – et samarbejde som jeg var rigtig glad for og meget stolt af. Jeg er rigtig glad for deres produkter og det har jeg været i mange år. Helt siden jeg var helt ung og brugte alle mine sparepenge i Helsekosten og altså også ofte kastede penge efter Berthelsen. Jeg blev derfor så glad da de spurgte om jeg havde lyst til, at fortsætte samarbejdet. Dét havde jeg og jeg sagde ja med det samme. Det er nemlig, som alle andre samarbejder jeg indgår, produkter som jeg bruger i min egen hverdag. Derfor samarbejder jeg igen med Berthelsen hele 2020.

Det er kærkomment lige nu, hvor min krop har været igennem noget af en rejse. En hård en af slagsen. Graviditet er ikke for sjov, det er virkelig hårdt. Fødslen, som jeg skrev om her, var heller ikke ligefrem en tur i parken. Min krop har aldrig været så hårdt prøvet, som den er lige nu. Det er hårdt at være mor, nybagt mor endda. Det er hårdt at amme – jeg læste faktisk et sted at man ammer omkring 1800 timer om året (hvis man altså fuldtidsammer). For at sammenligne så arbejder du 1960 timer om året (med 3 ugers ferie) hvis du har en fuldtidsstilling. Så amning er altså hårdt fysisk arbejde. Jeg kan allerede mærke mine skuldre, min nakke og hofter (fordi jeg gerne ammer liggende). Derfor vil jeg gerne passe lidt ekstra på min krop – og samtidig give Alfred den allerbedste start. Dét gør jeg igennem min amning og derfor skal min krop have det godt. Jeg forsøger at få spist godt og rigeligt, for amningen kræver mange kalorier, men det er ikke altid at jeg få høvlet alle de grøntsager, som jeg gerne vil. Sommetider får jeg heller ikke spist alle måltider, fordi jeg netop sidder og ammer.

I er mange som spørger mig (virkelig et spørgsmål jeg har fået meget i alle de år, jeg har blogget), hvilket kosttilskud jeg selv tager. Og det vil jeg selvfølgelig rigtig gerne svare på:

 • Jern. Efter fødslen (hvor jeg dog “kun” mistede 200 ml blod) har min krop brug for jerntilskud. Jeg har altid altid altid taget jerntilskud. Hvis jeg ikke tager jern, så går der ikke længe før jeg føler mig svimmel. For kort tid siden (før min fødsel) glemte jeg i en periode at tage jern, fordi tankerne var et helt andet sted (læs: fødslen) og jeg mærkede hurtigt at jeg havde glemt det. Jeg blev svimmel når jeg rejste mig – derfor er det meget vigtigt for mig at få jern. For at få jern dagligt tager jeg:
 • MultiSport: Dette produkt indeholder mange gode vitaminer (jeg tog dem under hele min graviditet). Multisport indeholder rigtig mange vitaminer og jeg har forsøgt at lave et overblik her:
 • B-vitaminer sørger for mentalt overskud ved at mindske træthed og udmattelse (hej mor-liv!)
 • Magnesium vedligeholder normal muskelfunktionen
 • Zink vedligeholder hud/hår/negle samt et normalt immunforsvar
 • Jern bidrager til normal ilttransport i kroppen
 • C-vitamin bidrager til vedligeholdelse af immunsystemets normale funktion
 • Omega-3: Jeg har skrevet om omega 3 fra Berthelsen før – den er nemlig vegansk og meget bedre for miljøet, da ingen dyr lider overlast bare så at jeg kan få min omega 3. Algerne skabes i laboratorier og skulle efter sigende være virkelig nemme at dyrke. Udover at det er godt for miljøet, så undgår du også den der bismag af fisk og du undgår også tungmetallerne. WIN! I forhold til amning så er omega 3 mega vigtigt, da det er vigtige fedtstoffer til hjernen. Ammehjerne er faktisk ikke bare noget man siger – der er noget om det. Jeg giver igennem min mælk mine fedtstoffer videre til Alfred og derfor kommer jeg selv i underskud. Jeg skal derfor have godt med omega 3. Og fordi den er vegansk giver jeg ikke miljø giftstoffer videre til Alfred. Studier viser faktisk at børn vis mor har spist omega 3 under graviditet og amning er klogere (forbedret kognitive funktioner) når de når skolealderen end børn der ikke har fået det igennem deres mor.
 • Calcium er vigtig, så både jeg og Alfred får stærke knogler. Det vedligeholder et godt skelet og det skal jo opbygges fra man er lille – derudover indeholder KalkBalance også vitamin D3, vitamin K2, Magnesium samt 72 spormineraler.

Dagligt tager jeg altså: 2 multisport, 2 algeomega, 2 beauty bear hair gummies og 3 kalkbalance. Jeg har før taget 3 multisport, men fordi jeg ikke skal have for meget A-vitamin (som der også er i Hair gummies), så er det reduceret til 2 tabletter dagligt.

Jeg glæder mig til at skrive meget mere om Berthelsen Naturprodukter i løbet af året. Skriv endelig hvis du har spørgsmål, så skal jeg forsøge at svare eller få svar fra eksperterne hos Berthelsen. Jeg er jo ikke ekspert eller uddannet indenfor dette felt, jeg tager de kosttilskud som virker for mig. Hvad tager du? Hvis du overhovedet tager kosttilskud?

4 kommentarer

 • Tine

  Jeg har virkelig forsøgt at finde mere info/studier på højt indtag af biotin under fuldamning. Alle steder har der kun stået at det ikke er undersøgt nok. Har du mon kunne finde mere om det end mig? Har ikke “turde” gå i gang med mine hårvitaminer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene

   Jeg har heller ikke turdet gå i gang med hårvitaminerne endnu. Der står også på pakken at man skal konsultere sin læge, inden man tager dem. Nogen der ved, om man må tage dem, når man ammer?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Matilde

   Jeg har spurgt de kloge folk på Berthelsen og de svarer således – jeg håber det er brugbart:
   Biotin er vandopløseligt det vil sige du som udgangspunkt ikke kan tage for meget da kroppen udskiller det som kroppen ikke skal bruge. Det er dog bedst ikke at få meget mere end man kan bruge.
   Der er ingen advarsler fra Fødevarestyrelsen eller Sundhedsstyrelsen omkring biotin og B-vitaminer generelt fordi det ikke er skadeligt. Fødevarestyrelsen har netop pr. 1/1-2018 ophævet maks grænsen for Biotin, fordi der endnu ikke er nogen som har kunnet præstere at opsætte et forsøg som viser skadelige effekter af høj dosis. (Der er simpelthen ikke nogen Upper Limit, fordi man ikke kan bevise at det er skadeligt i store mængder). Det er regler fra EFSA (European Food Safety Authority) som er implementeret af Fødevarestyrelsen. EFSA gennemgår samtlige studier på området, og Biotin er testet med 100 mg og 10 mg højdosis uden skadelige effekter. 100 mg svarer altså til 100.000 mcg Biotin. HAIR indeholder 750 mcg. Så man skal op og spise over 133 dagsdoser af HAIR (altså 4 og et halvt glas) om dagen, og så vil der stadig ikke ske noget i forhold til Biotin. De 10 mg biotin pr dag (10.000 mcg Biotin) blev dog testet på gravide i tredje trimester uden negative effekter.

   Al data kan findes I EFSA’s TOLERABLE UPPER INTAKE LEVELS FOR VITAMINS AND MINERALS European Food Safety Authority February 2006.

   Generelt er dog, at man når man er gravid og ammende skal huske at spise sundt og varieret, da man altid har et øget behov for makro og mikronæringsstoffer, idet man skal give tilstrækkeligt med næring og vitaminer/mineraler videre til sit barn, men man bør stadig holde sig til den daglige dosis.

   🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Hej

  Er på udkig efter en ny multivitamin og kan huske du havde samarbejde med disse. Er lidt interesseret i multisport – men bliver nervøs for om tilskuddet er for meget for mig, som ikke dyrker krævende sport eller for den sags skyld er gravid/ ammende hvor behovet for ekstra er stort. Dyrker kun lidt løb og styrketræning på alm. motionsplan.

  Kan se at der også er Omega 3 i multisport – er det sø fortsat nødvendigt at tage ekstra ?

  Vh Trine

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Babybad