Kejserinde

“Jeg undrer mig over…”

Annonce for Danmarks Naturfredningsforening 

Jeg undrer mig godt nok over at du ikke har skiftet din eltandbørste (som jo er lavet af plastik) ud med bambus. Skulle du ikke være god ved jorden?

En besked fra min indbakke. Jeg har ikke fået så mange i dén genre, men jeg har fået lidt. Og jeg kan høre og se at mine søde blogger kollegaer også har oplevet lignende. Det er farligt at begynde at tale klima. For det er så nemt, ja faktisk umuligt, ikke at træde ved siden af. Særligt når man som jeg deler rigtig meget af mit liv og min dagligdag og mine rutiner og vaner. Og det er ikke fordi, at jeg ikke er vant til at få beskeder med en negativ tone, dem får jeg gerne et par stykker af om måneden. Men hvorfor er vi sådan efter hinanden, når det handler om klima? Fordi jeg f.eks. har udskiftet vores vatpinde med disse – så er jeg pludselig et miljøsvin fordi jeg har en eltandbørste? Vi skal ikke være sådan efter hinanden. I stedet skal vi rose og komplimentere hinanden, når vi gør en forskel. Uanset hvor lille den er. For der er brug for at vi gør noget. Stort som småt. Og vi skal finde vores egen måde at gøre det på, finde det som fungere for vores hverdag. Og dermed ikke sagt at vi skal gøre meget mere end vi gør nu – men det kan ikke nytte noget at ville ændre alt, for så får vi det ikke gjort. Det er i hvert fald de allerfærreste som formår at leve helt uden at svine klimaet en lille smule til, på den ene eller den anden måde. Desværre.

Netop derfor sagde jeg hurtigt ja til denne kampagne og dette samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening. For jeg vil gerne gøre noget – og jeg vil meget gerne inspirere dig til hvordan du kan gøre i din hverdag, så din hverdag stadigvæk fungerer. Og jeg har virkelig taget denne kampagne ind. Jeg har aldrig tænkt så meget over mine handlinger, som jeg gør nu. Det er blevet vigtigt for mig – men faktisk også en god udfordring. For hvad kan jeg undvære/ændre/udskifte i min hverdag?

Jeg satte mig 3 klimamål: ingen flyvning i et år (jeg har fløjet rigtig meget, så det er på tide at jeg holder mig lidt væk fra lufttransport!), undgå madspild og gå til de ting som er muligt. Altså spare på bil og offentlig transport.

Og hvordan er dét gået, indtil videre? Indtil videre har jeg ikke været ude og flyve – hvilket jo egentlig også er dejligt når jeg nu har en lille baby. Jeg vil ikke være hende der får sendt onde øjne i flyveren, når jeg træder ind med utilfreds baby. Og så vil jeg, som nævnt ovenfor, ikke flyve i et år. Det har jeg lovet mig selv og min jordklode. Så dét er gået ret godt! I forhold til madspild, så er vi blevet meget bedre. Vi er blevet meget bedre til at udnytte det vi har i køleskabet, og vi har fundet retter som er egnet til netop at tømme køleskabet. Vi er blevet ret vilde med one-pots, hvor du bogstavlig talt kan kaste stort set hvad som helst i. Og der er gerne mad til 2-3 dage. Dét er smart og det smager hammer godt. Vi juicer stadigvæk hvilket også er en god mulighed for, at få kværnet træt og lidt kedeligt frugt og grønt. Vi er gode til at fryse ned, så vi ikke skal smide rester ud som vi ikke får spist og vi laver hver uge madplan, hvilket også minimerer madspild. HVER gang jeg har smidt mad ud, har jeg tænkt på mine klimamål. Og fået en snert af dårlig samvittighed. Så jeg har virkelig øvet mig og vi er blevet så gode til at minimere madspild. Madplanen gør en kæmpe forskel og det er desuden rart at lave mad til et par dage, når vi nu har en baby i huset. Det sidste klimamål jeg satte mig var, at jeg skulle gå og cykle mere og droppe offentlig transport og bil. Vi har bil, men vi bruger den meget sjældent og aldrig i byen, men kun ud til vores forældre eller nordpå, hvor vi begge kommer fra. Jeg cyklede i min graviditet, men måtte droppe det i uge 35. Derfra tog jeg mere og mere bus og tog og metro – og derfor er det dette mål, som er gået dårligst. Jeg kunne simpelthen ikke cykle med den store mave, så hvis jeg ikke kunne gå til mine møder og aftaler, så tog jeg offentlig transport. Jeg fik et planlagt kejsersnit og derfor har jeg også været mere afhængig af offentlig transport og bil, da jeg har haft smerter og ubehag ved at gå og bevæge mig for meget. Men jeg er ved at være tilbage – og derfor skal jeg også oppe mig på dét punkt og gå mere. Men det er intet problem med en baby, som elsker at blive kørt rundt i barnevogn. Derfor ved jeg at jeg bliver bedre på dét punkt og dermed kan opfylde min klimaaftale i højere grad. Dét gør mig glad. Og al den friske luft gør mig sgu også glad.

Udover mine klimamål, så er jeg også i gang med at udfase vores brug af plastik og har købt alternativer. Jeg har udskiftet alle vores rengøringsmidler som indeholdt unødig kemi. Jeg har afskaffet vatpinde og vatrondeller, barberskrabere og karklude med plastik i. Vi bruger ikke længere sølvpapir og sugerør. Og så har vi skruet op for vores affaldssortering og sorterer stort set alt i vores hjem. Det er næsten blevet en form for underholdning. Jeg har også skaffet poser til affald, som ikke er lavet af plastik. Næste mål er at gøre skiftningen af Alfred mere klimavenlig. Der er så mange engangsprodukter når man skifter en baby – og jeg er i gang med at minimere det mest muligt. Jeg kan godt lide at tage ét område af gangen. Der er faktisk gået sport i det for mig.

Hvad er dit bedste tip? Hvad gør du for klimaet i din hverdag? Husk at alting har sin ret. Måske du har et godt alternativ til noget du brugte i din hverdag, som er bedre for klimaet? Skriv det meget gerne i kommentarfeltet! Jeg vil meget gerne inspireres!

Annonce for Danmarks Naturfredningsforening

11 kommentarer

 • Julie

  Menstruationskoppen.
  Ja, den er mega grænseoverskridende i starten. Ja, den kræver tilvænning. Og ja, den er altså ikke altid nem at få ud igen (no joke). MEN! Den er både mere klimavenlig og i øvrigt billigere end alle de tamponer, jeg siden tidernes morgen har købt månedligt.
  Seriøs kæmpe anbefaling herfra!
  Kom i gang, damer!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Vil du ikke skrive lidt om, hvordan du minimerer engangs produkter ift. Baby? 🙂
  Er selv lige blevet mor og vil meget gerne have tips i den retning.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Jeg kan anbefale at kaste sig ud i at bruge moderne stofbleer til baby. Lidt overvældende i starten og det er nok nederen, hvis man ikke har vaskemaskine. Idabida skrev et rigtig godt indlæg om det for noget tid siden, som fik mig i gang. Jeg kan anbefale bleer af mærkerne Best Bottom og Blümchen og Petit Lulu. Jeg købte på Koogko, som var mega hjælpsomme, men man kan også sagtens finde stofbleer brugt på Reshopper, DBA og Facebook. Kh

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Jeg har kastet mig ud i at prøve menstruationskoppen! Indtil videre er jeg fan!
  Jeg køber sæber i bar-form nu, for at undgå emballage. Det gælder også min hårvask rutine der er byttet ud med en shampoo/balsam bar! Det sparer også på tiden 😉 . Mit næste projekt er at finde et bæredygtigt produkt som jeg synes er godt, som kan erstatte de almindelige tandtrådsprodukter!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Offentlig transport er da en klimavenlig transportform 🙂 Men det er selvfølgelig endnu bedre, hvis man kan cykle eller gå distancen

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mille

  Jeg vægter meget højt, at mine klimavenlige produkter først kommer i spil, når produktet er opbrugt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mille

  Alt slidt tøj, hullede klude, ødelægte sokker og strømpebukser mm. afleverer jeg til H&M. De tager nemlig imod tekstilvarer og udnytter tekstilfibrerne til produktion af nyt tøj.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nicoline

  Vi har en nyresyg datter, det gør at hun skal tisse mange gange om dagen. Nyrelægen foreslog at jeg klippede stofbleer i stykker, så min datter kan tørre sig med dem (når hun kun har tisset). Når de er brugt ryger de i en kogevask og genbruges. Det var mega grænseoverskridende, men det er godt for miljøet og min datter får ikke ondt af at tørre sig 🙂
  I forhold til madlavning har jeg en pose i fryseren til slatne tomater, bløde gulerødder (som bliver skåret ud), rester fra grøntsagsfadet efter taco og pita osv. Når posen er fuld, er der til grøntsagssuppe, kødsauce, one pot osv 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Det er jo også noget fis at blive sur over det med eltandbørsten. Jeg har det i hvert fald sådan, at de ting af plastik, man i forvejen har, de skal da bruges. Det er da så lidt bæredygtigt som noget kan være, at smide sine plastikting ud for at købe andre produkter. Det man har, skal man da bruge, det andet er jo kun spil for galleriet og slet ikke bæredygtigt. Det samme f.eks. med at de blå plastikfutter udfases i svømmehaller i Aarhus Kommune pr. 1. februar. Det er jo et fint tiltag, men rigtig dumt, at kommunen ikke kan bruge de futter op, de i forvejen har på lager.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line

   Meget enig med dig! Brug det man har. Køb bæredygtig kvalitet hvis du skal købe nyt (meget kan jo findes brugt).

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Janne

  Go for it! Da min datter (6mdr) var 1,5 måned gik vi over til stofbleer, og har ikke fortrudt siden. Var lidt nervøs for hvordan og hvorledes med afføring – men seriøst, det er jo ikke værre, end når man alligevel vasker deres mås ren med vaskeklud, som jo også skal skylles og vaskes.
  Men må indrømme, at man får virkelig mange negativtladede spørgsmål og løftede øjenbryn.

  Det kan virkelig ikke irritere mig, at man feks bruger eltandbørste – det der omvendt kan virkelig sætte mit pis i kog er dem, der køber “bæredygtige” produkter for at det lige er in – er medlem af en zero waste side på Facebook, hvor der faktisk er en del, som hele tiden lægger billeder op af nye ting de har købt feks stålmadkasse, ståldrikkedunk, glasopbevaring i stedet for plastikbøtter, hvor man bare kan sidde tilbage måbende og undre sig over, hvordan de kan tro at det er bedre for miljøet at udskifte det de allerede har, bare fordi “plastik er fy fy”.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kejserinde