Post graviditet og fødsel

Alfreds første gave

I december fødte jeg (læs om det her og her) og pludselig blev det juleaften – og jeg havde helt glemt at købe en gave til Alfred. Dagene var bare gået så stærkt og tiden var løbet af os. Et kejsersnit oven i hatten gjorde også, at jeg ikke kom særlig meget ud i december. Jeg kunne selvfølgelig have købt noget online, men vi fik altså ikke givet Alfred en julegave – og så endda hans allerførste jul. Skidt pyt, han mangler jo ikke noget. Men jeg har alligevel gået og tænkt over, hvad vi skulle forære ham. Jeg kan godt lide tanken at han som lidt ældre kan kigge på noget og sige “det fik jeg af min mor og far til min allerførste jul“.

For et par uger siden kom ideen så til mig. Og i dag har jeg købt gaven til ham. Bedre sent end aldrig, ikke sandt? Den kommer først om et par uger, men jeg vil alligevel gerne afsløre det – for i er så mange som har spurgt, hvad det endte med at blive. Jeg spurgte nemlig hvad I syntes at vi skulle give. I kom med mange gode forslag! Alt fra en personlig fotobog, en børneopsparing, et stykke julepynt hvert år, noget forsølvet og legetøj, lego, tøj og en skråstol.

Jeg har ikke valgt en af jeres ideer, men dog gemt dem til når han skal fejre sin første (well, anden) fødselsdag til december. I dag er Alfred blevet fadder til en lille dreng i Afrika. Det er sket igennem SOS Børnebyerne. Jeg synes det er den bedste gave han kunne få, for han mangler ingenting og har det så godt hos os. Han er heldig at være blevet født her i Danmark, og har fået Kristian og jeg som forældre, som begge har en god, stabil økonomi. Vi har mange muligheder, vi kan give ham mange ting – tag over hovedet, varmt tøj, en lækker barnevogn, tid hos osteopat, babyrytmik, babysvømning, vi kan købe vacciner til ham, hvis vi gerne vil det. Vi kan give ham alt hvad han har brug for, og mere til. Derfor giver det god mening for os, at give ham et fadderskab. Og jeg synes samtidig at det er en god værdi at give videre til min dreng – vi som har rigeligt, vi skal give videre til de, som ikke har. Det er i hvert fald sådan at jeg ser tingene. Jeg er selv vokset op i et hjem, hvor vi flere gange om året gik med indsamlingsbøsser. Jeg har set mine forældre købe Hus Forbi og give en skilling til ham i toget, som ikke engang havde råd til en kop kaffe. Eller vinterstøvler. Jeg er vokset op med, at mine forældre har kastet et marcipanbrød ned på båndet i Netto, for at give det til ham udenfor. Jeg har altid småpenge på mig, som jeg kan give til ham eller hende, som har brug for det. Det er meget vigtigt for mig, at jeg får givet dét videre til min søn. Den værdi og dét livssyn.

Man kan ikke redde hele verden. Det skal man heller ikke, for det er ikke mit ansvar, eller Alfreds. Det handler for mig om, at give lidt. Jeg glæder mig sådan til når Alfred bliver større og får breve fra Afrika. Så vi kan følge med, føle at vi gør en forskel. Jeg glæder mig over at Alfred kan se, at ikke alle børn er lige så heldige som ham, for det synes jeg er vigtigt. Da jeg arbejdede på en skole i Holte som pædagog, vidste mange af børnene ikke, at der faktisk findes børn her i Danmark, som er fattige. Som går sultne i seng. Og det er ikke fordi at jeg vil gøre Alfred trist eller give ham skyldfølelse, og det er ikke noget han absolut skal vide, når han går i børnehave. Men jeg vil gerne have med i vores opdragelse, at ikke alle børn har eller får de muligheder, som han vil have og få. Jeg vil aldrig sige “spis op, tænk på de sultne børn i Afrika“, for jeg har altid syntes, at det var en modbydelig måde at tale til børn på – men han må gerne vide, at ikke alle har det som (de fleste) danske børn har det – og derfor mener jeg, at det er vores ansvar at give lidt. I vores økonomi kan vi ikke mærke, at vi giver 245 kroner om måneden til en lille dreng i Afrika. Men jeg har engang haft en økonomi, hvor jeg ikke ville have råd til det og det er også okay. Men lidt har også ret og lidt kan gøre en verden til forskel. Om det er for en lille dreng i Afrika eller den ældre hjemløse mand foran Netto. Giv lidt hvis du kan.

10 kommentarer

 • Pia Merete Eriksen

  Fantastisk gave.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Helt vidunderlig gave! Jeg elsker de refleksioner der ligger bag.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mathilde

  Hvordan skal ‘vi kan købe vacciner til ham, hvis vi gerne vil det’ forstås? Skal han slet ikke vaccineres, eller er det såkalte ekstra vacciner, ala HPV og herpes og lign.?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Freja

   Jeg læser det helt klart som tilkøb af ekstra vacciner. Dem i vaccinationsprogrammet er jo gratis at få.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Malou

   Det er nok mere et spørgsmål om at i u-landene får man ikke vacciner ved mindre man kan betale. Der er vi jo enormt priviligeret. Hpv hører med i drengenes vaccinations program i dag 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sikke en skøn gave! ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dejlig gave😍!

  Håber det spreder glæde for begge børn, og giver anledning til mange gode snakke i begge hjem gennem årene.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Aja

  Fantastisk gave!! I er sådan nogle gode forældre 🙂
  Dette skal på ingen måde læses som kritik, det er blot viden, som kunne være rar at have.

  Kan læse mig frem til at han er blevet fadder til en lille dreng (helt vidunderlig gave). En anden gang kan I overveje at støtte en pige, da piger oftest har det sværere og ikke er “lige så meget værd” som drenge.
  Dermed ikke sagt at drenge ikke skal hjælpes, men piger er mere udsatte, især i ulande.
  Igen ingen kritik, blot info 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Betina

  Fantastisk gave!!
  Synes selv det er vigtigt, at hjælpe hvor det er muligt – værende et barn i Afrika eller Danmark, naturen eller dyrene.
  For nogle år tilbage var mandelgaven hos os 10 høns til en familie i Afrika, Og det var en dejlig oplevelse 😊👌🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Wow, jeg bliver helt rørt. Det er til dato den fineste første gave jeg har hørt om. Hvor er det inspirerende, det vil jeg huske på, hvis jeg en dag bliver mor ❤

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Post graviditet og fødsel