Sådan lever jeg for 500 kroner om ugen

Sponsoreret af Forbrugerrådet Tænk

img_6897 img_6899

Dengang jeg flyttede hjemmefra, lavede jeg et budget. Det skulle jeg vist, da jeg gerne ville have en kassekredit. Jeg kan tydeligt huske, at jeg hver uge satte 400 kroner af til mad. Jeg tror faktisk også, at beløbet var inklusiv husholdningsvarer såsom vaskepulver, shampoo, vatpinde etc. Det er snart 12 år siden, at jeg flyttede hjemmefra. Priserne har ændret sig - men det er faktisk muligt at spise for 500 kroner om ugen. Hvordan? Lav mad som kan spises i flere dage - det behøver det ikke blive mindre spændende af. Forbrugerrådet Tænk gav mig udfordringen som en del af deres projekt Tyg på det, som skal inspirere unge mennesker til at træffe gode valg, når de køber ind. Det har jeg forsøgt og jeg fik faktisk pengene til at række. Og jeg fik endda en ny ret hver aften!

For nogle uger siden lavede jeg en madplan. Whaaaat? Det har jeg ikke gjort i årevis. Og så købte jeg ind for 435 kroner. Det var mad til én uge. Og ikke at jeg er øko fanatiker - men det meste var rent faktisk økologisk.

Jeg spiser stort set altid havregryn med mælk om morgenen, sommertider laver jeg havregrød. Det er ret billigt og sådan en pose økologiske havregryn holder længe. Som snack spiser jeg ofte frugt og nødder, en lille portion skyr eller gulerødder. Frokost består ofte af salat, rugbrød med æg eller tun eller æggekage. Frokosten kan også bestå af resten, fra dagen før. Jeg er ikke så god til, at lave aftensmad, ofte fordi jeg sjældent er hjemme om aftenen. Men jeg øver mig og jeg vil rigtig gerne blive bedre. Mest fordi jeg engang hyggede mig gevaldigt med at lave mad - og dét vil jeg gerne tilbage til. Men også fordi det er billigere og fordi jeg er sikker på, at få noget ordentligt at spise. Det er vigtigt, når jeg træner og arbejder så meget som jeg gør - og jeg er ret dårlig til at prioritere det. Men på det sidste har jeg øvet mig - også fordi jeg havde denne kampagne og den så jeg som startskuddet på noget nyt - nu skal jeg i gang med at få lavet mad til mig selv igen.

En madplan kunne se således ud:

 • Mandag: Spaghetti bolognaise med pasta og friskrevet parmesan.
 • Tirsdag: Spaghetti bolognaise med grøntsagspasta og friskerevet parmesan.
 • Onsdag: Ristet rugbrød med torskerognsmousse og grøntsags stænger.
 • Torsdag: Omelet med grønt (også til frokost fredag)
 • Fredag: Kartoffel/porrer suppe (også til frokost lørdag)
 • Lørdag: Spise hos veninde.
 • Søndag: Pita-pizza med rucola + grøntsags stænger (vegetariske mini pizza'er)

img_6903 img_6914 img_6917

Når jeg handler så sørger jeg for:

 • at have spist, så jeg ikke handler på tom mave. Det er farligt i den forstand, at jeg har lyst til DET HELE. Og ofte køber det hele. Derfor handler jeg ikke når jeg er sulten og jeg har altid en seddel med.
 • jeg har et billede af mit køleskabs-indre på min telefon. Så kan jeg se hvad jeg har jeg, hvis jeg bliver i tvivl mens jeg handler.
 • have net eller poser med mig, så jeg både sparer pengepung og miljø og ikke tager en plastikpose med mig hjem.
 • jeg er på ingen måde en tilbudshaj, da jeg ikke får reklamer og heller ikke læser dem på nettet. Det har jeg aldrig gjort mig i. Jeg er god til ikke at "falde i" over mængde rabat, dels fordi jeg ikke har plads i mit køkken, dels fordi jeg ikke kan slæbe så meget på min cykel. Jeg køber det skal jeg og jeg er meget opmærksom på, at jeg ikke lader mig narre, fordi jeg måske kan spare 2,5 kroner hvis jeg køber to i stedet for én.

Find flere tricks til  indkøbssituationen her! Og del endelig dine egne - dem vil jeg modtage med kyshånd. Jeg kan kun blive bedre til at spare penge og lave madretter som kan spises i flere dage.

Sponsoreret af Forbrugerrådet Tænk